Swedbank soovitab osta Riia börsilt

10. september 2009, 16:58

Swedbanki analüütikute meeskond soovitab
investoritel enne aktsiaostu üle vaadata ka makrokeskkond ning aktsiahindade
tugitalad fundamentaalnäitajate kohapealt.

Balti turgudel toimunud viimastel nädalate arvestatava tõusu taga näeb Swedbank kohati äärmiselt atraktiivseid hinnatasemeid, millele tõmbas tähelepanu Eesti Telekomi ja TEO väljaostupakkumine. "Kindlasti omajagu optimismi on lisanud ka ühe suurima Baltikumi institutsionaalse investori East Capital väide arvestatavast kapitali sissevoolust nende Balti-suunalisse fondi," märkisid analüütikud. Tõusu tulemusena on panga hinnangul teatud aktsiad jõudnud oma õiglasele hinnatasemele või isegi ületanud seda.

Siiski paneb Swedbank investeerimisvõimalusi otsivatele inimestele südamele, et makrokeskkond pole viimaste nädalatega kindlasti niivõrd palju muutnud, kui on kerkinud aktsiahinnad. "Meie hinnangul jääb sisemaine nõudlus jätkuvalt nõrgaks kõikides Balti riikides ja sellises keskkonnas on vara oodata, et eratarbimisele orienteeritud ettevõtete tulemused näitaksid lähitulevikus kardinaalset pööret positiivsuse suunas," hoiatavad analüütikud. Swedbank ootab sisetarbimise paranemist 2010. aasta keskel, mistõttu pole sellises keskkonnas opereerivate ettevõtete hinnaralli toetatud fundamentaalsete näitajate poolest.

Kui minna spetsiifilisemaks ning rääkida konkreetsetest sektoritest ja ettevõtetest, paistab panga nägemus suhteliselt tume. Ehitussektoris valitseb elamuehituses ikka veel vaikus ning tulud ja kasumid on siiani üldjuhul langustrendis olnud ning taastumist pank sel aastal veel ei oota. Tallinna Börsi ehitusettevõtete rahavood tulevad riigihangetest ja teede ehitustest. "Aktsiate kiiret kallinemist võib pigem seletada turutrendiga kaasa minemisega," järeldavad analüütikud. Hetkel on Swedbankil kehtiv hinnasiht väljas vaid Nordeconi kohta, mille järgi on aktsia turuhinnal veel natuke ruumi ülespoole liikuda.

Ka autoturud on endiselt madalseisus ning taastumismärke võiks panga hinnangul oodata ehk järgmise aasta lõpu poole. Seetõttu näeb Swedbank Normal väikest kahjumit tulemas ka järgmise aasta tulemuses, kuid lisab: "Fundamentaalselt on ettevõte tugev ning aktsia turuhinnas näeme veel ruumi ülespoole liikumiseks."

Kui minna kaugemale Tallinna börsist ning vaadata ka Baltikumi teisi turge, näevad analüütikud head sisenemiskohta Riia börsil noteeritud farmaatsiasektori ettevõtetesse Grindeks ja Olainfarm. "Mõlemad ettevõtted on ekspordile orienteeritud ning omavad meie hinnangul pikaajalist kasvupotentsiaali mis tugineb korralikule tooteportfooliole ja on samas atraktiivselt hinnastatud võrreldes teiste KIE farmaatsiaettevõtetega," hindab Swedbank.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. September 2009, 17:56
Otsi:

Ava täpsem otsing