Teiste isikute nimel kiirlaenude võtjad said karistada

10. september 2009, 16:18

Tartu maakohus mõistis kokkuleppemenetluses
karistused neljale süüdistatavale, kes võtsid teiste isikute nimel kannatanute
dokumente ja andmeid kasutades kiirlaenufirmadest laene kokku üle 100 000
krooni, teatas kohus.

Holger Ode (33), Olga Raud (21), Sigrid Kuru (35), Ergo Arumäe (21) ja Vladimir Kalinin (46) tunnistati süüdi tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamises, Ode, Raud, Kuru ja Arumäe kelmuses, Ode ja Raud varguses ning ametliku dokumendi varguses, Kuru ametliku dokumendi varguses ning Raud, Kuru ja Kalinin dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises.

Odele mõisteti 3aastane vangistus ning Rauale ja Kurule 1 aasta ja 6 kuu pikkune vangistus. Kurule mõistetud vangistus asendatakse 1090 tunni üldkasuliku tööga. Nii Ode, Raud kui Kuru peavad lisaks kandma ka 1500kroonise rahalise karistuse. Arumäe peab kandma 2aastase vangistuse ning Kalinin 3 kuu pikkuse tingimisi vangistuse 1 aasta ja 6 kuu pikkuse katseajaga.

Ode, Kuru, Arumäe ja Kalinin peavad menetluskuludena tasuma 5000 krooni ja Raud 6000 krooni. Tsiviilhagidena nõuti Raualt välja ligi 7000 krooni ning Odelt, Raualt, Kurult ja Arumäelt solidaarselt erinevate kannatanute kasuks kokku üle 95 000 krooni.

Samas kriminaalasjas varguse, ametliku dokumendi varguse, tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamise ja kelmuse süüdistuse saanud Günther Gertzi (23) suhtes lõpetati prokuröri ettepanekul kriminaalmenetlus, kuna tegemist on teise astme kuritegudega ja süüdistatav on heastanud peaaegu kogu kahju, mis on tekitatud koos Ode ja Rauaga. Gertz peab tasuma riigituludesse kokku 27 400 krooni ning tasuma osaliselt üksi ja osaliselt solidaarselt teiste süüdistatavatega kannatanutele tekitatud ja seni tagastamata kahju.

Ode, Raud, Gertz, Arumäe ja Kuru kasutasid süüdistuse järgi 2007. aasta oktoobrist kuni 2008. aasta aprilli lõpuni kuue kannatanu varastatud isikutunnistusi või passe ning üheksa kannatanu isiku- ja pangakontoandmeid. Dokumente ja andmeid kasutati kannatanute nimel erinevatest kiirlaenufirmadest interneti teel kokku üle 100 000 krooni laenude võtmiseks, et saadud raha omastada. Olga Raud sõlmis ka ühe kannatanu isikutunnistust kasutades teise isiku nimel eesmärgiga vabaneda kohustustest mobiilsidefirmaga liitumislepingu ja pangaga arvelduskonto lepingu. Sigrid Kuru kihutusel sõlmis Vladimir Kalinin pangaga ühe kannatanu passi kasutades arvelduskonto lepingu. Samuti sõlmis Kuru ka ise teise kannatanu isikutunnistust kasutades pangaga arvelduskonto lepingu. Kontosid kasutati kiirlaenude kannete laekumiseks.

Ode, Kalinin ja Arumäe on varem kriminaalkorras karistatud neljal korral, Raud kolmel korral ja Gertz ühel korral. Kuru on varem kriminaalkorras karistamata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. September 2009, 16:47
Otsi:

Ava täpsem otsing