Börsipidu võib varsti lõppeda

Silvia Viidik 11. september 2009, 00:00

Millal on õige aeg kiire sõidu otsinguil astuda paadile? Võib astuda, kui paat seisab või liigub selle poole, ja võib siis, kui mootorid on sisse lülitatud ja kapten testib kõrgetel pööretel gaasikangi.

Ilmselt lõpeks sadamast lahkumise katse reisija jaoks paremini esimese variandi puhul. Teisel juhul oleks vaja päris palju õnne ja suurt osavust täpsushüppamisel, et vältida jääkülma karsummi.

Kõlab loogiliselt? Vaatamata sellele kipub suur hulk investoreid jälgima aktsiagraafiku hilismineviku liikumisi. Kui graafikupull kiires tempos kõrguseid vallutab, tundub et just nüüd on õige hetk kaasa sõita. Kui mõmmi hindu alla tambib, kipub teatav mass müüma. Ja seda vaatamata loogikale, et paadilt mahahüppamine hoo raugedes on mõttetu ning selle püüdmine suure hoo pealt võib olla puhas enesetapp.

Tallinna börs praegusel hetkel on piltlikult öeldes võimas kaater, mis testib suuremaid spidomeetri näite. Viimase kuu arvestuses ilutses ta maailma olulisemate börside edetabelis Vilniuse järel lausa teisel kohal. Just Vilniuse, kus kaupleb kohalik telekomiettevõte TEO.

Ka Tallinna börsi viimase kuu võimsamate hüpete ja TeliaSonera ülevõtmisuudiste vahele võib tõmmata ühe märksa tugevama juti. Telekom liigutab oma massiivsusega börsi teistest enam ning preemiaga tehtud pakkumine lükkas koos temaga jõuga üles terve börsi. Leedus juhtus sama lugu sealse TEOga.

Korralik börsiliikumine, taustaks pool aastat lillelaata maailmabörsidel, pani meid unustanud kaugemad suured rahapaunad üllatusega binokleid haarama ja rahavool siia võis tegelikku olukorda hindamata alata. Seda suhteliselt valimatult - näiteks jätkub ostuhuvi mõne ettevõtte vastu ka siis, kui suuromanikud tagasi tõmbuvad.

Endiselt vaevab meie ja balti naabrite börse vana jama - liiga vähe sadamaid, mistõttu reisijad ei saa vabalt valitud hetkel peale või maha, ehk likviidsusprobleem.

Olukord aktsiaostudeks ei ole ka üdini kehv - dividendiettevõtted on alati rahumeelse pikaajalisema rahapaigutaja jaoks mõistlik lahendus, aga lühiajalises vaates sarnasele hinnatõusule panustada oleks vast liiga julge. Las natuke õhku tuleb enne välja.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:13

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing