Austraalia võttis USA-lt suurima reostaja tiitli

11. september 2009, 19:48

Austraalias toodetakse ühe elaniku kohta
suurim kogus globaalset soojenemist põhjustavat süsihappegaasi. Veel hiljuti
kuulus suurima reostaja tiitel USAle.

Briti ettevõtte Maplecroft tehtud analüüsi kohaselt toodetakse Austraalias inimese kohta 20,58 tonni süsihappegaasi aastas, mis on umbes 4 protsenti kõrgem USA samast näitajast. Selle tasemega on Austraalia 185 võrreldud riigi hulgas esikohal, kirjutas Physorg.

Viie suurima reostaja hulka kuulusid veel Kanada, Holland ja Saudi Araabia. See tabel võtab aga arvesse elanike arvu. Koguhulgas jääb suurimaks kasvuhoonegaaside tootjaks siiski Hiina, kellele järgneb USA. Hiina ja India süsinikdioksiidi tootmine inimese kohta on vaid vastavalt 4,5 ja 1,16 tonni, mis on suures vastuolus nende riikide muude reostamistaset peegeldavate näitajatega.

"Austraalias on süsihappegaasi tootmine inimese kohta viis korda suurem kui Hiinas, kuid Hiina toodab kokku üle 20 korra rohkem süsinikdioksiidi kui Austraalia. Hiina elanikkond on lihtsalt nii suur,“ ütles Austraalia Adelaide ülikooli professor Barry Brook. „Numbritega võib nii lõputult mängida, kuid lõppkokkuvõttes on oluline vaid ülemaailme süsihappegaasi kogutootmine.“

"Kui inimkond ei suuda leida kasvuhoonegaaside tootmise probleemile töötavat lahendust, pole mingit kasu riikide omavahelisest norimisest, kes selle õnnetuse eest rohkem vastutab,“ lisas ta.

Aruanne koostati detsembris Kopenhaagenis toimuva ÜRO kohtumise eel, mille eesmärgiks on saavutada uus kliimakokkulepe.

Austraalia suurus ja isolatsioon põhjustavad nii kaupadele kui ka inimestele suuri transpordikulusid. Aastaks 2020 plaanitakse Austraalias vähendada kasvuhoonegaaside tootmist 25 protsendi võrra võrreldes 2000. aasta tasemega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. October 2009, 17:51
Otsi:

Ava täpsem otsing