Raviteenuse hind jäi täna samaks

Violetta Riidas 11. september 2009, 13:07

Haigekassa nõukogus oli täna arutlusel
haiglates palju pahameelt tekitanud raviteenuse hinna alandamine, kuid
sisuliselt ei otsustatud täna veel midagi.

“Haigekassa tegi ettepaneku vähendada raviteenuste hinda 6%, kuid seda ettepanekut täna ei kinnitatud, vaid pakuti välja see läbi arutada erinevate osapooltega – nii arstide kui ka patsientidega,“ ütles haigekassa pressiesindaja Evelin Koppel vahetult pärast haigekassa nõukogu.
Ettepaneku vastu olid Koppeli sõnul näiteks haiglate liidu esindaja Urmas Sule, sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet.

Kohal oli ka rahandusminister Jürgen Ligi, kelle hallatavas ministeeriumis loodetakse haigekassa reservis olevat raha ajutiselt ise kasutada ja sellega riigi eelarvet lappida. Ligi reservide teemat nõukogus ei puudutanud, kuid toetas haigekassa ettepanekut raviteenuse hinda vähendada.
Lisaks raviteenuse hinnale vaadati täna nõukogus üle ka tulude-kulude nelja aasta prognoosimise põhimõtted ning jõuti taas järeldusele, et järgmise nelja aasta jooksul tuleb reservid kasutusele võtta. Aga seadusega lubatud piirides. Koppeli sõnul ei olnud reservide kasutuselevõtu vastu keegi.

Nelja aasta prognoos lähtub rahandusministeeriumi suvise majandusprognoosi konservatiivsest stsenaariumist. Nõukogu otsusega on järgmisel aastal lubatud kasutusele võtta eelmiste perioodide jaotamata tulemit maksimaalses lubatud määras.

„Ravijärjekordi me oleme juba pikendanud, rohkem seda teha ei ole mõistlik“, ütles haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov. „On võimalus vähendada tervishoiuteenuste hindu või tuleb kokkuhoiukohti otsida mujalt – näiteks vähendada veelgi ravijuhtude arvu, kärpida ravimite soodusprotsente. Need sammud halvendaksid aga oluliselt tervishoiuteenuste ja ravimite kättesaadavust ja see oleks vastuolus haigekassa põhimõtetega,“ lisas ta.

Järgmine haigekassa nõukogu toimub kahe nädala pärast ja siis peaks ka raviteenuse hinna osas otsus sündima.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. September 2009, 13:52
Otsi:

Ava täpsem otsing