See mull on hoopis teistsugune

14. september 2009, 18:29

Nii argumenteerivad turuosalised jälle ja
jälle, kui uus mull on terendumas ja vaja oleks seda taltsutada, kirjutab The
New York Times.

Alles see oli, kui kinnisvaramull lõhkes ning peatas maailma majanduskasvu sootuks. Nüüd vaatavad analüütikud, et mulle hakkab tulema hulgakaupa. Nende sõnul peaksid valitsused, keskpangas ja rahvusvahelised organisatsioonid taltsutama neid turge, mis on selgelt mullistumas. Nende hulgas on Hiina kapitaliturud, toorained, nagu nafta ja kuld ning liigsuure võlakoormusega valitsused eeotsas USAga.

„Suur hulk raha on jälle otsimas suuremat tulusust, lausus ajalehele analüüsikeskuse RGE Monitor vanemanalüütik Rachel Ziemba. Majanduse stabiliseerumine, lisalikviidsuse pumpamine valitsuste poolt ning selle aasta suured tulud on julgustanud investeerimispanku otsima Järgmist Suurt Asja (Next Big Thing).

„Niikaua kui kompensatsiooni- ning boonussüsteem baseerub lühiajalisel tootlusel, julgustab see riskialdist käitumist,“ põhjendab Ziemba.

Mullid on inimkonna kollektiivse hullumeelsuse episoodid – eufooria, mis on tekkinud taevastesse kõrgustesse tõusnud investeeringute suhtes, pole jätkusuutlik. Need kalduvad lähtuma eeldavast defitsiidist (nagu juhtus möödunud aastal naftamulliga), paljutõotavatest uutest tehnoloogiatest (internetimull üheksakümnendatel, raadiomull möödunud aasta kahekümnendatel, mitu raudteemulli XIX sajandil) või moeröögatustest (XVII sajandi Hollandi tulbimaania).

Tavaliselt baseeruvad need kiirel kasvul, mida „ekstrapoleeritakse stratosfääri,“ lausus ajalehele analüüsikeskuse IHS-Cambridge Energy Research Associates analüütik Daniel Yergin.

„Pikas perspektiivis olen ma Aasia suhtes positiivne, kuid praegu on enneaegne tähistada „Aasia sajandi“ saabumist, nagu paljud investorid näivad tegevat,“ kinnitas Morgan Stanley Asia juht Stephen Roach. „Inimesed usuvad, et globaalse majanduse liidriseisus läheb sujuvalt läänest itta. See ilmselt küll juhtub nii, aga mitte enne vähemalt viit või kümmet aastat.

Analüütikud kardavad, et toorainemull, mis kaldub olema teistest mullidest tsüklilisemad, võib lõhkeda taas. Nii nafta kui ka kull hind on kerkimas, ning ehkki mõlemad on kerkinud ja kokku kukkunud ka eelmisel sajandil, on karta, et investorid panevad neile taas ebarealistlikult kõrgeid ootusi.

Iga toorainemulli kasvu puhul muutuvad inimesed ka ratsionaalsemateks. „Iga kord kui nafta hind tõuseb, avastavad investorid üllatuslikult, et nõudlus langeb jälle.“

Kõige ohtlikumaks peavad analüütikud aga riikide võlamulli, mis veab üles kulla hinda.

Kuid mullidest ei päästa ka uued regulatsioonid, sest täielikult pole võimalik inimolemust maha suruda. Investoreid hüpnotiseerivad jälle ja jälle kiiret rikastumist tõetavad tehingud, kus tulud kahekordistuvad ja kahekordistuvad uuesti, ilma, et eriti palju vaeva peaks nägema.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. September 2009, 20:19
Otsi:

Ava täpsem otsing