Vihmapiisad ületavad kiirust

15. september 2009, 10:48

Vihmapiisad langevad teadlaste sõnul sageli
kiiremini kui tohiksid. Siiani on aga selliseid tulemusi ignoreeritud ja
kirjutatud need mõõtmisvigade arvele.

Kui vihmapiisad langeksid vaakumis, siis ei sõltuks langemiskiirus kuidagi piiskade suurusest. Maa atmosfääris on aga olukord teistsugune, sest õhk takistab langeval piisal kiirust kogumast. Mida suurem on piisa läbilõige tema massi suhtes, seda enam õhk tema langemist takistab. Seetõttu langevad suuremad piisad väiksematest kiiremini, vähemalt teoorias peaks nii olema, kirjutas LiveScience.

Selline seos ei kehti küll lõputult. Piisava massi olemasolul jõuavad piisad lõpliku kiiruseni, millest alates massi lisandumine enam kiirust ei lisa. Vihmapiiskade langemise kiirust saab mõõta meteoroloogilise radariga. Sellega ühendatud arvuti eeldab mõõtmistulemusi interpreteerides, et kiiremini langevad piisad on aeglasemini langevatest suuremad.

Nüüd on Mexico ülikooli teadlased Guillermo Montero-Mart?nez ja Fernando Garc?a-Garc?a selle eelduse kahtluse alla seadnud. Nad mõõtsid 65 000 vihmapiisa langemiskiirust ning leidsid, et pooled piiskadest purustasid piiri, millest kiiremini nad justkui ei tohiks langeda.

Loomulikult ei kõlba järelduseks, et vihmapiisad eksivad ega tea, kui kiiresti nad langeda tohivad. Mehhiko teadlased arvavad, et pigem on siiani kasutatud mudelid lihtsustatud ning seega ekslikud. Nimelt ei arvesta mudelid asjaoluga, et atmosfääri vastupanu rebib vihmapiisad sageli tükkideks. Tihemini juhtub seda suuremate piiskadega, sest vee pindpinevusjõududel on suurema massiga piiska raskem koos hoida. Kui piisk puruneb, siis jätkavad selle tükid mõnda aega langemist endise kiirusega. Nad küll aeglustuvad küllaltki kiirelt oma nö õige lubatud kiiruseni, kuid sellest piisab, et mudelite ennustused mahalangenud vihmakoguse osas ekslikuks teha.

Montero-Mart?nez ja Garc?a-Garc?a usuvad, et selle vea tõttu on vihmasadude tugevust paljudes kohtades kuni 20 protsenti tegelikust tugevamaks hinnatud. Uurimus ilmus ajakirjas Geophysical Research Letters.
Vihmapiisad ületavad kiirust

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. September 2009, 11:52
Otsi:

Ava täpsem otsing