Ligi Simsonile: ärge hirmutage inimesi pensionireservi jutuga!

16. september 2009, 15:02

Rahandusminister Jürgen Ligi kinnitas
tänases riigikogu infotunnis, et pensionide väljamaksmine on esimeste
kuluartiklite seas, mis saab riigieelarvest tehtud, kuigi keskerakondlase
Kadri Simson meenutas talle, et pensionide erakorraline reserv on otsas.

"Eile rahanduskomisjonis esinedes kurtsite te, et eriti on langenud sotsiaalmaksu laekumine ning pensionide erakorraline reserv on otsas. Palun tutvustage valitsuse eelarveplaani tulevase aasta osas. Kas on plaanis pensionide väljamaksmise osas võtta laenu või on mõni teine ühekordne meede, et järgmine aasta suudetakse pensionid välja maksta? Või on valitsusel välja käia mõni jätkusuutlikum kava pensionide väljamaksmise katmiseks?" küsis Simson infotunnis ministrilt.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles, et pensionide väljamaksmine on esimeste kuluartiklite seas, mis saab riigieelarvest tehtud ja mingeid muudatusi siin plaanis ei ole. "Kui riigil on likviidsus, mille tagamine on kindlasti rahandusministri ülesanne, siis ma ei näe üldse mingit põhjust sellest teemast rääkida ja tekitada tunne, et just kui oleks mingisuguseid probleeme õhus. Ei, meie võimekus pensione välja maksta on piisav ja selleks on kasutada nii olemasolevad reservid kui ka laenud. Küsimus on ainult üldtasakaalus, mitte pensionide-spetsiifiliselt, et kuidas siis püsida nendes Maastrichti raamides ja kuidas tagada likviidsus. Likviidsus on praegu tagatud!" ütles Ligi.

Kadri Simson märkis seepeale, et kui pensionireserv on otsas, siis see kõlab küll, nagu oleks probleem. "Ärge hirmutage inimesi selle pensionireservi jutuga! Sellist reservi juriidilises mõttes ei eksisteeri. On riigi rahavarud, mis tagavad pensionide täieliku väljamaksmise. Ärge hirmutage inimesi! Te teate seda, et olukord on selline," kinnitas Ligi.

Teine keskerakondlane Marika Tuus lisas, et pensionireservi raha 5 miljardit, mis eelmine valitsus tagavaraks pani pensionifondi, on siiski kassareservina ju kasutusele võetud. "Kuid te toonitate kogu aeg, et te pensione ei vähenda. Aga minu käes on üks paber, ja just nimelt siin on väga konkreetsed arvutused. 18. mail sündis valitsuskabinetis niisugune arutelu ja paberi peal ka arvud, kui palju saaks riigieelarvest raha kokku hoida, kui pensionid maksustada, ja nimelt näiteks 2011 oleks see summa 240 miljonit jne. Kui te eitate kõike, milleks siis niisugused väga konkreetsed arvutused on tehtud, kas te meile valgustaks seda pisut?" päris Tuus.

"Minu käes on kohe mitu paberit ja terve kaust. Siin see paber vastab eelarve tõdedele küll. Teie käes olev paber võib kajastada kellegi tehtud arvutusi, aga ma saan veel kord kinnitada seda, et minu esitatud eelarveprojekt ei sisalda pensionide kallale minekut. Ei sisalda. Ja ühtegi sellist ettepanekut ei ole ka valitsuses kõlanud selle arutelu käigus. Veel kord kinnitan. Kui teie olite 18. mail, oli see kuupäev vist, minister, võib-olla te teate paremini, mina ei olnud," kõlas Ligi vastus.

Ka sotsiaaldemokraadil Heljo Pikhofil oli küsimus pensionite kohta. "Austatud minister! Teie erakond eesotsas peaministriga võitleb kirglikult pensionide vähendamise vastu. Minu küsimus on: kellega te sõdite, kellega te võitlete, et pension ei väheneks, kas mõni saadik siin Riigikogu saalis soovib pensione vähendada või valitsuses keegi? Palun vastake sellele küsimusele," küsis sots.

Ligi sõnas, et nad seisavad sellel positsioonil küll. "Aga ega me ei võitlegi, vaenlast nagu polegi, aga õhustik on selline, justkui keegi kogu aeg teeks seda ettepanekut, aga nägu ei ole ega tegu ei ole. Nii et ma ei teagi täpselt. See on mingisugune varivõitlus, mida me otseselt ei võitle, aga me oleme selleks valmis," ütles minister.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. September 2009, 16:46
Otsi:

Ava täpsem otsing