Medvedev kritiseerib Putini Venemaad

16. september 2009, 14:35

Tänane Wall Street Journal kirjutab, et
Venemaa president Dmitri Medvedev püüab tõmmata selge vahe enda ja peaminister
Vladimir Putini vahele, sõnastades Venemaa jaoks muudatuste plaani, mis on
Putini loodud süsteemi suhtes üsna kriitiline.

Ühtlasi ütles Medvedev teisipäeval kodu- ja välismaistest akadeemikutest ja ajakirjanikest koosneva nn Valdai grupiga kohtudes, et ei välista 2012. aastal uuesti Venemaa presidendiks kandideerimast.

Oma kriitika Venemaa tänase olukorra vastu avaldas Medvedev juba nädal tagasi ilmunud artiklis. Eile küsimustele vastates taunis ta taas nii Venemaa „primitiivset“ ressurssidel tuginevat majandusmudelit, süsteemset korruptsiooni kui pluralistliku demokraatia puudumist, kirjutab leht.

Läinud nädalal andis ka Vladimir Putin mõista, et võib 2012. aastal uuesti Venemaa presidendiks kandideerida, lubades Medvedeviga koos arutada ja otsustada, kuidas täpselt toimida. „Küll me kokkuleppele jõuame, oleme verevennad ja esindame samu poliitilisi vaateid,“ ütles Putin.

Naljatamisi lubas Medvedev eile, et on valmis vereproovi andma, tõestamaks, et päris üks veri kahe mehe soontes siiski ei voola.

„See artikkel märkis Medvedevi esimest päev presidendina,“ ütles WSJ-le Valdai grupi liige Nikolai Zlobin. Samas on Putini peaministriks saamisest presidendi volitusi vähendatud ning kui sama suund jätkub, võib Putinil huvi presidendiameti vastu kaduda, ütles Zlobin.

Medvedevi sõnul võib korruptsiooni ohjamine Venemaal aega võtta oma 15 aastat. Oluline on vähendada sõltuvust naftast ja gaasist, kuid samas tunnistas president, et ärimehi on raske meelitada nafta ja gaasitulusid riskantsetesse kõrgtehnoloogiafirmadesse investeerima.

Venemaa telekanalites oli Medvedevi reformikava õhtustes uudistes 14. uudislugu, Putini visiiti Moskva lähistel asuvastesse tehastesse käsitleti aga pikalt ja põhjalikult.

Pinged joonistuvad välja ka tuleva aasta eelarves, mida majanduslanguses on tulnud tuntavalt kärpida. Kärbitud on eelkõige investeeringuid infrastruktuuri ja majanduse mitmekesistamisse – ehk siis Medvedevi prioriteete. Plaanitud pensionitõusud jäid aga jõusse, kirjutab WSJ.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. September 2009, 14:35
Otsi:

Ava täpsem otsing