Reitinguagentuurid tule all

16. september 2009, 14:17

Reitinguagentuurid Moody’s,
Standard Poor’s ja Fitch võivad peatselt silmitsi seista suurema info
avalikustamise nõude ja aruandmiskohustustega pärast ebaõnnestumisi korrektselt
hinnata toksilistesse varadesse investeerimise riske, kirjutab Bloomberg.

USA väärtpaberijärelevalve teeb ettepaneku, et iga ettevõte, kes soovib hakata võlakirju müüma, peab lauale laduma sellele võlale antud reitingud. Lisaks plaanitakse teha ka muid ettepanekuid, mis võimaldaksid investoritel kaevata reitinguagentuure ka kohtusse ning täiendavalt nõuda neilt käivete avaldamist oma suurimatelt klientidelt, arvestades, et ettevõte ise peab oma reitingu eest maksma.

„Nende reeglite tagajärjel peavad investorid ostma vaid neid võlakirju, millel on kindlad reitingud,“ kinnitas San Diego ülikooli õigusteaduste professor Frank Partnoy. „See loob väga vale olukorra, kus reitinguagentuurid – selle asemel, et teenida heade reitingute andmisest – hakkavad põhimõtteliselt müüma litsentse.“

„Järelevalve kaalub meetmeid, et tugevdada ülevaadet reitinguagentuuridele ning parandada reitingute kvaliteeti läbi suurema läbipaistvuse ja usaldusväärsuse,“ selgitas SECi pressiesindaja John Nester.

Lisaks plaanib SEC oma kohtumisel hääletada, kas vastu võtta reegel, mis käsiks reitinguagentuuridel avaldada info, mille põhjal reitinguid antakse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. September 2009, 14:17
Otsi:

Ava täpsem otsing