Mäng käib TeliaSonera pakkumise nurjumisele

Virge Haavasalu 17. september 2009, 00:00

Eesti Telekomi aktsiat on ostnud erinevad fondid ja põhjus võib olla selles, et TeliaSonera pakkumishind on nende meelest liiga madal, ütles Swedbanki maaklerosakonna juht Andres Suimets.

"Eks ostjate motiivid võivad erineda - ühed, kes loodavad, et TeliaSonera tuleb tagasi kõrgema hinnaga, ja teised, kelle jaoks oli see pakkumine märk, et Baltimaad oma hindade ja riskiteguri juures on väga atraktiivne piirkond," arvas Suimets.

Kui TeliaSonera on turult Eesti Telekomi kokku ostmas, siis see läheks kokku ettevõtte välja öeldud eesmärgiga, et neile sobivad kõik juurde saadud aktsiad pakkumishinna ulatuses, vastas Suimets küsimusele, kas ostjate taga võiks olla ka TeliaSonera ise.

Telekomi aktsia ostjad on LHV maaklerosakonna juhi Alo Vallikivi sõnul kliendid, kelle jaoks aktsia hinna allapoole liikumise risk tundub väike, kuid võimalik pakkumishinna tõstmise võimalus suur. "Välistada ei saa ka võimalust, et institutsionaalsed kliendid peavad pakkumishinda madalaks, samas eeldavad, et seda ei tõsteta ning soovivad osta hea dividenditootlusega ettevõtet just pikemat ajahorisonti silmas pidades," märkis ta.

Aktsiat müüvad Vallikivi ütlusel need investorid, kes näevad teistes aktsiates suuremat tõusupotentsiaali. "Kui spekuleerida TeliaSonera võimaliku ülevõtmishinna tõstmise üle, siis vaevalt ületab see praegust pakkumishinda 15-20 protsenti," arvas ta.

"Otse turule müües on võimalik kohe raha kasutama asuda ning seda teevad investorid, kes on veendunud, et TeliaSonera pakkumishinda ei tõsta," selgitas Vallikivi.

Evli investeerimispanga maakleri Nils Vaikla sõnul on nii sel kui ka eelmisel nädalal Eesti Telekomi aktsiaga kaubeldud vahemikus 5,93-6,09 eurot (92,8-95,3 krooni). "Enamik käibest on aktsiaga tehtud hinnaga 6 eurot (93,9 krooni)," ütles ta.

Eesti Telekomiga tehtud tehingute ning osapoolte kohta Vaikla kommentaare jagada ei saanud.

Äripäevale saabunud vihje, et TeliaSonera on andnud SEB-le korralduse börsilt aktsiaid kokku osta, kummutasid nii TeliaSonera kui ka SEB.

TeliaSonera saab börsilt soetada aktsiaid ainult alla pakkumishinna, mis tähendab, et ta ei saa neid osta üle 93 krooni aktsia eest, kinnitas TeliaSonera kommunikatsioonijuht Cecilia Edström.

TeliaSonera ei ole SEB kliendikonto kaudu aktsiaid ostnud, kinnitas TeliaSonera finantsnõustaja, SEB Enskilda juhatuse liige Henrik Igasta.

Tegemist on globaalse firmaga ja seetõttu ei kannataks Igasta sõnul TeliaSoneral aktsiatehinguid peita. "Vandenõuteooriat küll otsida ei tasu. Nad on väga sirgjooneliselt seda asja ajanud ja loomulikult tegutsevad seaduse- ning eetikareeglitega paika pandud raamides," uskus Igasta.

Igasta on veendunud, et kui aktsia hind langeks alla pakkumishinna, ostaks TeliaSonera turult Eesti Telekomi aktsiaid. "See on ju nende eesmärk olnud algusest peale, et saada oma osalus nii suureks kui võimalik," ütles Igasta.

Ka LHV maaklerosakonna juht Alo Vallikivi ütles, et juba 92,9 krooni tasemelt võiks eeldada TeliaSonera ostuhuvi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing