Pärnu vajab uut identiteeti

Martin Merilaine 17. september 2009, 00:00

Suvepealinna tiitel on praegu lihtsalt tühi sõnakõlks. Sisuliselt midagi konkreetset ei ole tehtud, et linn seda tiitlit vääriks. Ainuke, mis tehtud, on suvepealinna tiitli patenteerimine. Sama hästi võib ka Narva-Jõesuu või Haapsalu olla suvepealinn. Linn ei ole juba pikki aastaid professionaalse turundustööga tegelnud, "suvepealinna" terminist on saanud ebamäärane mõiste.

Asjatundlikkuse puudumine on asetanud meid olukorda, kus maailm meie ümber liigub juba pikemat aega teistsuguses tempos. Kuni ei suudeta ega taheta Pärnut paigutada Eesti ja maailma kaardile tema parimate omadustega, olukord ei muutu.

Mida on Pärnul pakkuda, mida teistel linnadel ei ole? Mis on Pärnu maavara, rikus ja uhkus? See on vesi. See on hea liivaga pikk rannajoon, jõesuudmest Raekülani ja 10 kilomeetri ulatuses Pärnut läbiv jõgi.

Võimalus linn uuesti käima tõmmata on surf! Surfi üleeuroopaliselt propageerima hakates pole enam vaja hääbuvast suvepealinnast punastades rääkida. Ei saaks Pärnut kui Põhja-Euroopa surfipealinna välja reklaamida ja lubada, kui sellega poleks nõus turundusspetsialistid ja Eesti surfiklubid.

Mitte kusagil Põhja-Euroopas ei ole surf logistiliselt nii hästi kättesaadav kui Pärnus. Pärnust voolab läbi Via Baltica. On olemas lennujaam ja sadam ning arenenud infrastruktuur.

Juba praegu on Pärnus võimalus tegeleda nelja eri liiki surfiga: purjelauasurf ehk windsurf, lohesurf ehk kitesurf. Kolmandaks jõesurf ehk wakesurf ning lisaks liuglemissurf ehk skimsurf. Viiendaks on võimalus välja arendada aastaringne tehislaine ehk flowridersurfi keskus, nagu juba Narva-Jõesuu on planeerinud.

Pärnu linna hotellide kevadine ja sügisene täituvus on suurusjärgus 30%. Kuid just kevadel ja sügisel puhuvadki Pärnus kõige tugevamad tuuled. Pärnus on aastaringselt rohkem tuuliseid ilmu kui suvel päikest ning päike ei välista tuult. Pärnu on linn, mis naudib tormi! Mida rohkem tormi, seda suurem magnet linn oleks. Torm ja surf on sünonüümid. Surf ja turism on sünonüümid. Turism ja ettevõtlus on sünonüümid. Ettevõtlus ja raha on sünonüümid. Raha ja linna edukus on sünonüümid.

Pärnu tulevik on turism ja ettevõtlus - rand ja jõgi. See on Pärnu kapital ja maavara. Linn on vaene, kuid Pärnut külastav turist ei ole vaene. Praegu on Pärnu depressiivne Eesti väikelinn, kuid Pärnu võib olla Eesti tulevik.

Pärnu ärimudel ei ole enam muda, Pärnu on linn, mis ei karda tormi!

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:13

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing