Depressioon võib mõjutada vähihaigete ellujäämust

17. september 2009, 11:44

Depressioon võib mõjutada tõenäosust
võitluses vähiga ellu jääda, kuid siiani pole leitud mehhanismi, mille kaudu
masendustunne vähi arengut tagant kiirustaks.

Vähidiagnoosiga patsientide suremus on peaaegu 40 protsenti suurem nendel inimestel, kellel on diagnoositud ka suurem või väiksem depressioon, leidsid Briti Columbia ülikooli teadlased, kes analüüsisd kümneid rahvusvahelisi kliinilisi uuringuid, kirjutas Reuters.

"Suremus oli suurem patsientidel, kes andsid teada rohkematest depressiooni sümptomitest, samuti patsientidel, kellel oli diagnoositud depressiivseid häireid,“ ütles ülevaateartikli esimene autor Jillian Satin. Uurimus avaldati Amerika vähiliidu ajakirja Cancer võrguväljaandes.

Kaheksakümmend viis protsenti vähihaigetest usub, et nende vaimne seisukord mõjutab haiguse kulgu, kuid Kanada teadlaste sõnul pole siiani tehtud vähesed uuringud leidnud põhjuslikku seost kasvajate arenemiskiiruse ja depressiooni vahel.

Teadlaste sõnul üllatab neid selle seose puudumine, kuid nende arvates võib see tuleneda asjaolust, et selle teema uurimisele pole veel kuigipalju tähelepanu pööratud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. September 2009, 11:47
Otsi:

Ava täpsem otsing