BusinessWeeki soovitused investorile

18. september 2009, 20:04

Ajakiri BusinessWeek on kokku pannud mõned
soovitused, mida investorid niikuinii võiksid tähelepanelikumalt jälgida, kuid
mis viimasel aastal oma tähtsust eriti teravalt demonstreerisid.

Õppetund nr 1. Jälgi 10 protsendi reeglit ettevõtte aktsia omamisel.

Ära investeeri liiga suurt osa oma portfellist ühte ettevõttesse või ühte sektorisse. Kuigi viimasel aastal kukkusid paljud sektorid korraga, oli tegemist siiski ekstreemse ajaga ning tavapäraselt jääb ülejäänud portfell siiski elama. Õppetund kehtib ka selle ettevõtte kohta, kus investor ise töötab. Tal võib jääda mulje, et omab mingit sisemist vaadet ettevõttele ning aimab ära koha, millal aktsia liikuma hakkab.

„Juhtkond ütleb sulle igal juhul, et kõik läheb väga hästi, et hoida moraali kõrgel. Isegi kuni väga kurva lõpuni,“ märkis Investor Solutions’i finantsplaneerija Frank Armstrong. „Töötajatel pole mingit suuremat ülevaadet ettevõtte väärtusest, kui on investoritel väljaspool ettevõtet.“

Seega enam kui 10 protsenti oma portfellist enda ettevõttesse investeerida ei tohiks, kui tegemist on tavatöötajaga.

Õppetund nr 2. Ära osta kallimat kodu, kui suudad endale lubada.

See on juba üsna kulunud õppetund, aga siiski küllalt oluline, et veel üles märkida. Kuna buumi ajal pangast võetud laen vastas tollasele maja hinnale, seisab suur hulk inimesi nii siin, kui mujal probleemi ees, et nende kodu maksab vähem, kui summa, mis nad pangale võlgu on.

Õppetund nr 3. Koosta majapidamise eelarve.

Kuigi see võib näida tüütuna, on enda kulutuste jälgimine väga efektiivne viis raha kokku hoida. Lisaks on pidev ülevaade oma rahalisest seisust järgmiste ostuotsuste tegemisel ning eelarvesse saab arvestada ka töökaotus-stsenaariumi. Kui kaua peaksid vastu ilma uute sissetulekuteta?

Õppetund nr 4. Kogu rahapuhvrit.

Pöidlareegliks peetakse, et investoril võiks olla piisavalt raha, et üle elada kuus kuud. Praeguses situatsioonis võiks periood olla isegi pikem. Finantsplaneerija Tom Henske soovitab isegu 24-kuulist varu:

„Uue töö leidmine, intervjuud, läbirääkimised jms võtavad aega. Et vältida ükskõik-mis töö vastuvõtmist selle õige asemel, võiks olla varuks suurem rahapuhver,“ soovitas ta.

Õppetund nr 5. Keera maha uudismüra.

Liiga palju infot võib samuti liiga teha, eriti kui investor ise ei vaata ka laiemat pilti. Iga languse peal müümine ja igal tõusul ostmine ei ole tavainvestori jaoks eriti kasumlik lähenemine ja võib närvidele kehvasti mõjuda. Tuleb kursis olla ettevõtte majandustulemuste, plaanide ja strateegiaga, kuid iga väike kõlksatus ei pruugigi eriti midagi tähendada.

Õppetund nr 6. Hoia asju perspektiivis.

Kuigi võib lõputult nukrutseda selle üle, et ei saanud jälle aktsiaid siis ostetud, kui nad nii-nii odavad olid, ei lõppe maailm siiski sellega ära. Enda ja lähedaste tervis, õnnelik elu ja nautimisväärsed hobid annavad enamikele inimestele rohkem hingerahu, kui virtuaalsed dollarid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. September 2009, 20:20
Otsi:

Ava täpsem otsing