FT: Investorid naasmas Balti riikidesse

18. september 2009, 09:59

Briti ärileht Financial Times kirjutab, et
ehkki Eesti, Läti ja Leedu majandus on veel rängas languses, on investorite
taastärganud huvi piirkonna börsid üles viinud.

OMX Balti indeks on viimase kuue kuuga kerkinud pea 80%, sellest viimasel kuul ligi kolmandiku võrra, tõstes Balti börsid maailmas tänavu suurimate tõusjate sekka, kirjutab leht.

Kõige enam on kerkinud Leedu börs – märtsiga võrreldes pea kaks korda. Läti börs on kerkinud 72% ja Eesti börs sama aja jooksul 62%.

„See regioon tuleb kriisist välja tugevamana ja vähema liiglihaga,“ kommenteeris FT-le East Capitali peaökonomist Marcus Svedberg. „Majanduse potentsiaalse kasvutemponi jõuame kui mitte tuleval, siis sellele järgneval aastal.“

Ka viimase kiire tõusu järel on OMX Balti indeks alles 60% madalamal 2007. a veebruari tipptaset ning neljandiku võrra madalaam kui aasta tagasi. Investor, kes tuli Balti turul pärast kolme riigi liitumist Euroopa Liiduga 2004. a, on tänase seisuga vaid 7% plussis.

Swedbnaki analüütiku Marko Daljajevi sõnul on tõusu taga peamiselt kohalikud investorid, kuid märgata on ka välisinvestorite naasmist. Eriti on huvi kasvanud alates augustist, mil TeliaSonera tegi Eesti ja Leedu telekomile helde väljaostupakkumise.

Daljajev hoiatab, et soodsaid ostukohti on järjest raskem leida, kuid et rahvusvahelise võrdluses on Balti riikide aktsiad odavad. Leedu indeks kaupleb umbes 9-kordsel oodataval kasumil, samal ajal kui 22 riiki koondav MSCI Emerging MArket indexi keskmine hinna-kasumi suhe on 16.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. September 2009, 09:59
Otsi:

Ava täpsem otsing