Naftahind ei pea kaua vastu

21. september 2009, 23:15

End naftahinna languse eest kaitsta püüdvad
kauplejad maksavad optsioonide eest rohkem kui kunagi varem, kirjutab Bloomberg.

Bank of America andmetel on vahe optsioonide vahel, mis teenivad naftahinna langusest ja mis teenivad naftahinna tõusust, kasvanud rekordilise 10 protsendipunktini. Naftavarud USAs on 14 protsenti kõrgemad, kui nad olid aasta tagasi ja OPEC pumpab maailma päevasest vajadusest Rahvusvahelise Energiaagentuuri andmetel 600 000 barrelit päevas rohkem.

Kuigi valusast šokist majanduses ja finantsturgudel toibumisega on naftahind kerkinud selle aasta jooksul juba 62 protsenti, ei hakka liigne pakkumine ilmselt järgmise aasta lõpukski kaduma.

„Kui naftahinnas peaks kunagi toimuma korrektsioon alla 60 dollari piiri, on see nüüd,“ lausus konsultatsioonifirma Schork Group president Stephen Schork. „Oli väga nõrk suvi. Tulime sellest välja suurema varuga, kui sinna läksime,“ lisas ta.

Detsembrikuise tähtaeguvusega müügioptsioonidest tuletatud volatiilsus on juba 54,3 protsenti võrreldes ostuoptsioonidest tuletatud 43,3protsendilise volatiilsusega. Optsioonide preemiumid näitavad, et turg on mures.

„Kui müügioptsioone hinnatakse kõrgemalt, kui ostuoptsioone, näeme olukorda, kus turg tunneb languse vastu suuremat vastumeelsust ja otsib suuremat kompensatsiooni“ märkis BNP Paribas vanemanalüütik Harry Tchilinguirian.

Calgary ülikooli professor sõnas Bloombergile, et on veendunud näha veel 30 dollarilist hinda sel aastal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. September 2009, 23:32
Otsi:

Ava täpsem otsing