Kakao tegi 20 aasta rekordhinna

22. september 2009, 21:32

Kakao tegi Londoni börsil kahe kümnendi
kõrgeima hinnarekordi, tõusu mootoriks võib pidada spekulatsioone, et globaalne
majanduse paranemine upitab ka nõudlust veel kõrgemale.

Rahvusvahelise kakaoagentuuri hinnangul jääb pakkumine sel kuul lõppeval lõikusaastal nõudlusele alla juba kolmandat aastat järjest. „Paranevad ootused majandusliku taastumise kohapealt toidavad seda turgu,“ märkis Barclays Capitali analüütik Nicholas Snowdon Bloombergile.

Detsembrikuise tähtajaga tulevikulepingud kerkisid 32 naela ehk 1,6 protsenti 2 035 naelale tonnist, mis on kõrgeim sulgemishind alates 1989 aasta jaanuarist. Kakao-oad on sel aastal kerkinud juba 14 protsenti, pikendades sellega eelmise aasta 71protsendilist tõusu.

Kakao tootmine võib umbes 5 protsendi jagu paraneda alles 12 kuu pärast, vähendades sellega pisut ka defitsiiti. Elevandiluurannik, mis on maailma suurim kakaotootja, peab sel aastal esmakordselt viimase kümne aasta jooksul leppima vähem kui 1 miljoni tonnise saagiga, sest riiki tabas kehv ilmastik.

Ka suhkru ja kohvi hind Londonis kerkis. Detsembrikuise tähtajaga valge suhkru futuurid kerkisid 6,20 dollarit ehk 1,1 protsenti 579,2 dollarile tonnist, mis on alates 16. septembrist suurim tõus. Novembrikuise tähtajaga kohvifutuurid kerkisid 4 dollarit ehk 0,3 protsenti 1 483 dollarile tonnist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. September 2009, 21:32
Otsi:

Ava täpsem otsing