Tulumaks võtab taanlastel sissetulekust 60 protsenti

Silvia Kruusmaa 23. september 2009, 00:00

Taanlased maksavad oma sissetulekutelt 2009. aastal eraisiku tulumaksu 62,3% kõige kõrgema tariifi järgi. Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas on esikohal Jaapan 50%ga. Ladina-Ameerika regioonis on kõrgeima maksumääraga Tšiili (40%).

Taani kõrval on Euroopas kõrgema maksumääraga (üle 50%) veel Holland ja Rootsi. Eesti on Läti ja Küprosega madalama maksumääraga grupis (21-30%). Euroopa Liidus on proportsionaalne maksumäär seitsmel riigil: Eestil, Bulgaarial, Tšehhil, Lätil, Rumeenial ja Sloveenial.

Tulumaksu määrade seis on üle maailma suhteliselt sarnane sellega, mis oli 2008. aastal. Märgata on olnud aeglast langust maailma kõrgemate tulumaksu määrade puhul, keskmine langus on olnud 0,3% sel aastal. Kuigi enamikus riikides on jäänud maksumäär samaks, on osas Euroopa ning Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna riikides olnud maksumäära muutus märkimisväärne.

Maailma kõrgeimat tulumaksu oma sissetulekult maksavad inimesed endiselt Euroopa Liidus. Kuid ka seal on mõningane allapoole trend märgata, eeskätt just Ida-Euroopa riikides, kus keskmiselt tulumaksu määr langes 2003. aastal 41,1% ja 2009. aastal 36%.

Bulgaarial on euroliidus oma 10%ga madalaim tulumaksumäär. Leedul on olnud protsentuaalselt kõrgeim maksumäära kukkumine aastaga 24%-lt 2009. aastal 15%-le. Lätil on maksumäär langenud aastaga 25%-lt 23%-le. Eestis on maksumäär langenud 2003. aasta 26%-lt 21%-le.

Lääne-Euroopas, välja arvatud Soomes, kus toimus väike langus, jäi maksumäär stabiilseks.

Euroopa kõrval on kõrgema maksumääraga piirkond veel Aasia ja Vaikse ookeani regioon. Piirkonna keskmine tulumaksu määr on langenud 2003. aasta 36,1%-lt 2009. aastal 33,9%-le, 2009. aastal on keskmine langus olnud 0,7%. Langust on vedanud mõned regiooni väiksemad riigid, samal ajal suuremad riigid, nagu Hiina, India ja Jaapan, pole seitsme aasta jooksul üldse tulumaksu määra muutnud.

Ladina-Ameerikas on tulumaksu määr regioonis jäänud madalaks ja stabiilseks. 2008.-2009. aastal pole seal ühegi riigi tulumaksu määr muutunud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing