USAs tehakse võimsat IPOt

Tarvo Vaarmets 23. september 2009, 00:00

Kindlustusriskidega seotud andmetele spetsialiseerunud Verisk Analytics on tegemas enam kui kahe aasta USA suurimat esmast avalikku aktsiapakkumist. Veriski aktsiaga saab Nasdaqil kaubelda juba oktoobri alguses.

Verisk tahab investoritelt kaasata umbes 1,8 miljardit dollarit, mida on üle kahe korra rohkem kui esialgne 750 miljoni dollariline siht 2008. aastal SECile avalduse esitamise aegu. Veriski IPO on USA suurim pärast Visa 2008. aasta märtsis tehtud 19,7miljardilist IPOt ja esimene üle miljardi dollari suurune avalik aktsiapakkumine pärast American Water Worksi korjatud 1,36 miljardit dollarit 2008. aasta aprillis.

USA IPOd jäävad sel aastal endiselt aga Aasia emissioonidele alla. Aasias on sel aastal korraldatud juba kuus suuremahulist aktsiapakkumist, sealhulgas ka juulis toimunud 7,3 miljardi dollariline China State Construction Engineeringu ja sel kuul aset leidnud Metallurgical Corp. of China 5,1 miljardi dollari suurune IPO.

Praegused Veriski omanikud paiskavad müüki 85 miljonit aktsiat oodatava hinnaga 19 ja 21 dollari vahel aktsia kohta. IPO korraldajad on Bank of America ja Morgan Stanley. Kui viimased kasutavad nõudlusest tingituna lisaks ka optsiooni, mis võimaldab müüa veel 12,7 miljonit aktsiat, võib kaasatav summa küündida üle kahe miljardi dollari.

Veriski selle aasta esimese kuue kuu puhaskasum oli 91 miljonit dollarit, ettevõtte omanikeringi kuuluvad ka näiteks American International Group ja Warren Buffetti tüüritav Berkshire Hathaway.

Veriski aktsiaga hakatakse Nasdaqil kauplema viienda oktoobriga algaval nädalal. Aktsia sümboliks saab VRSK.

Erinevaid signaale börsil toimuvate muutuste kohta on väga palju ja üks neist on kahtlemata IPOde arv ja aktsiate müügiga kaasatav raha maht. Veriski aktsiapakkumine on järjekordne tõend, et olukord börsidel on kindlamaks muutunud ja ettevõtted julgevad aina suuremalt börsile tulla, kuna investorid julgevad taas aktsiaid osta.

Huvitav muutus on seegi, et eelmisel aastal plaanitud esialgsest kaasatavast rahahunnikust tahab Verisk nüüd oluliselt rohkem. Puhas viide naasnud kindlusele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing