Strauss-Kahn: võime näha sõda

23. september 2009, 18:44

Rahvusvahelise valuutafondi direktor
Dominique Strauss-Kahn hoiatab, et globaalne kriis kasvatab tsiviilrahutuste
tekkimise riski riikides, kel pole raha inimeste täielikust vaesusest
väljaaitamiseks.

„Paljudes piirkondades maailmas pole kaalul mitte ainult kõrgem töötus või väiksem ostujõud, vaid elu ja surm ise,“ tähendas Strauss-Kahn täna globaalse loomingulise juhtimise tippkohtumisel New Yorkis. „Majanduslik marginaliseerumine ja vaesumine võib viia sotsiaalsete rahutuste, poliitilise ebastabiilsuse või demokraatia kukkumiseni. Me võime näha sõda. Seda peame vältima,“ hoiatas ta.

Kuigi üleilmne majandus võib juba järgmise aasta esimesel poolel paranema hakata, jääb töötuse tase ilmselt ka järgmisel aastal kerkima. Riikides, kus puuduvad piisavad sotsiaalsed kindlustused jääb ka vaesus süvenema, mis viib sotsiaalse ebastabiilsuseni, märkis Strauss-Kahn.

Juba eelmisel nädalal pani Strauss-Kahn rikkamatele riikidele südamele, et nad peaksid vaesemaid piirkondi läbi suuremate toetuste ja madalate laenuintresside aitama, sest nad on tema sõnul lihtsalt kriisi süütud ohvrid.

Madala sissetulekuga riigid vajavad IMFi hinnangu kohaselt sel ja järgmisel aastal täiendavalt 55 miljardit dollarit abirahasid. Strauss-Kahn viitas uurimusele, mille järgi võib üks konfliktne aasta pärssida riigi kasvutempot 2,5 protsendipunkti võrra. „Rahu ja rikkus toidavad teineteist,“ märkis ta. Veel lausus ta, et kriis pole päris kindlasti mitte läbi, kuigi kasvumootorid paistavad taas tööle hakkavat.

Pärast oma etteastet küsimustele vastates ei saanud IMFi juht mööda ka dollari rolli küsimusest juhtiva rahvusvahelise valuutana. „Dollari roll, minu arvates, lähiaastatel ei vähene,“ vastas Strauss-Kahn ning lisas: „Selles kriisis paistab dollar olevat kõige usaldusväärsem viis säästude ja likviidsuse säilitamiseks.“

Ta märkis muidugi, et kuigi IMFi SDR (Special Drawing Rights, IMFi arveldusühik) ei kujuta endast dollarile mingit ohtu, on idee rahvusvahelisest valuutast väga kütkestav. Seda on toetanud ka Hiina.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. September 2009, 18:44
Otsi:

Ava täpsem otsing