USA nafta- ja bensiinivarud tegid kõrge hüppe

23. september 2009, 19:57

USA aina kogub naftavarusid. Täna avaldatud
raport näitab varude ootamatut kasvu, mis naftahinna langusesse surus.

Naftavarud kasvasid eelmisel nädalal 2,86 miljoni barreli võrra 335,6 miljoni barrelini, kirjutab Bloomberg. Tegemist on suurima nädalase tõusuga alates 24. juuliga lõppenud nädalast ning viimane muutus tõstis naftavarud 9,1 protsenti kõrgemale viie aasta keskmisest tasemest. Analüütikud prognoosisid naftavarude 1,4 miljoni barrelilist langust.

Ka bensiini ja muude kütuste pakkumine kasvas rohkem, kui oli oodatud. Novembrikuise tähtajaga naftafutuurid langesid uudise peale New Yorki kaubabörsil 4 protsenti ehk 2,9 dollarit 68,86 dollarile ning puudutasid korra ära ka 68,57 dollari piiri, mis on alates 15. septembrist madalaim tase. Enne raporti avaldamist kauplesid lepingud 70,50 dollaril.

Sel aastal on naftafutuurid kerkinud juba 57 protsenti ootuse tõttu, et globaalne kütusetarbimine taastub, kui majandused kriisist väljuma hakkavad. Ka nõrgenev dollar on investorid ajanud toorainetesse.

„See turg on fundamentaalselt 70 dollarist nõrgem. Naftaturg on seni võtnud malli aktsiaturust, dollarist ja investeerimispankade raportitest. Siiski tuleb ühel hetkel aeg, mil peab tähelepanu pöörama ka fundamentaalväärtustele,“ kommenteeris Energy Security Analysis tegevdirektor Sarah Emerson.

Eelmisel nädalal toimisid rafineerimistehased 85,6protsendilisel võimsusel, mis nädal varasemaga on 1,4 protsendipunktine langus. Kütuse tarbimine USAs langes eelmisel nädalal 3,3 protsenti 18,5 miljoni barrelini päevas, mis on madalaim tase alates 26. juuniga lõppenud nädalal.

Bensiini varud kerkisid 5,41 miljonit barrelit 213,1 miljoni barrelini, mis on alates jaanuarist kõige suurem tõus. Bensiinivarud on nüüd 6,5 protsenti kõrgemad, kui viie aasta keskmine tase.

„Bensiin oli ainus natuke rõõmustav asi, aga raport näitab, et turu fundamentaalid on tõesti halvenemas,“ tähendas Confluence Investment Management juhtivstrateeg Bill O’Grady. Naftahindades näeb ta ainult langust: „Oleme kõikunud 60 kuni 75 dollari piirimail alates juulist. Hinnad peaksid pärast sellist tulemust langema ja testima vahemiku põhjasid.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. September 2009, 19:57
Otsi:

Ava täpsem otsing