Pressinõukogu otsus

Merit Kopli 24. september 2009, 00:00

Pressinõukogu (PN) arutas Merck Sharp & Dohme kaebust Äripäeva 29. juuni artikli "Maripuu pressis ravimile soodustuse" peale ja otsustas, et leht rikkus head ajakirjandustava.

Artikkel väidab, et Maret Maripuu langetas sotsiaalministrina ravimikomisjoni soovitusi eirates ravimifirmale Merck Sharp & Dohme soodsa otsuse. Artiklis on teiste seas sõna saanud ka ravimifirma esindaja.

Merck Sharp & Dohme OÜ kaebas PNile, et artikli pealkiri on eksitav - sõna "pressis" kasutamine jätab mulje, et minister on ravimi soodusravimite loetellu kandes käitunud vastuolus seadusega või kedagi ses protsessis mõjutanud. Kaebaja hinnangul kahjustab see omakorda ravimifirma mainet. Kaebaja leiab, et artikkel sisaldab eksitavat infot kliiniliste uuringute puudumise ja haigekassale tekkiva kulu kohta.

Äripäev vastas, et sõna "pressima" iseloomustab väga hästi Maripuu käitumist selle juhtumi puhul ja selle sõna kasutamine on põhjendatud. Lehe hinnangul ei ole pealkiri süüdistav. Lehe kinnitusel on artiklis sõna saanud kõik pooled, kuid Merck Sharp & Dohme ei soovinud asju sisuliselt kommenteerida, ei vastanud ühelegi esitatud küsimusele, saatis e-posti teel vaid ravimikirjelduse ja juhendi. Teistkordsele täpsustavale e-kirjale firma ei vastanud. Leht lisas, et toetus artiklis ekspertide arvamusele.

PN otsustas, et leht rikkus ajakirjanduseetika koodeksi p 1.4, mis kohustab ajakirjandusorganisatsiooni hoolt kandma selle eest, et ei ilmuks ebatäpne, moonutatud või eksitav info. Artiklis öeldakse, et ravimile ei ole tehtud kliinilisi uuringuid. Nende puudumisele pole viidanud ükski pool. Äripäev möönab vastuses PNile, et uuringud on tehtud. See faktiviga on PN hinnangul artikli seisukohast olulise tähtsusega.

Sõna "pressima" kasutamist pealkirjas ei pea PN artikli kontekstis ravimifirmat halvustavaks. Samuti on artiklis antud sõna kaebaja esindajale. Kaebaja palvele vaatamata ei arutatud kaebust ja artiklit Maret Maripuu seisukohast - Maripuu ei ole seda taotlenud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing