Andres Lipstok: stabiliseerimine on läbiv teema

24. september 2009, 10:36

Eesti Panga president Andres Lipstok
rääkis just praegu toimuval Äripäeva Äriplaani konverentsil oma
ettekandes sellest, kuidas stabiliseerimine on praegusel hetkel oluline märksõna
Eesti majanduses.

„Stabiliseerimine on läbiv teema, millest täna Eestis rääkida võiks,“ ütles Eesti Panga president konverentsi avakõnes.

Lipstoki ettekandes jäid kõlama positiivsed noodid sellest, kuidas ettevõtted on suutnud hakkama saada, aga uuest tõusust saab hakata rääkima siis, kui kogu majanduses on toimunud stabiliseerumine.

„Tõusufaas saab toimuda, kui toimub stabiliseerumine. Edasi saab rääkida sisenõudlusest. Teatud muutus on toimunud, aga on siiski oluliselt rohkem haavatav kui mõni teine valdkond,“ nentis ta.

Lipstok rääkis jaekaubandusest, mis on päris kõvasti pihta saanud, kuna inimesed on sisseostude tegemisel teinud korrektuure. „Viimastel kuudel on toimunud väike muutus,“ märkis ta siiski. Kuigi hinnalangus on tarbimise elavdamist toetanud, siis hinnasurve Lipstoki hinnangul jätkub.

Keskpanga president rääkis ka kindlustunde kasvust. „Positiivse poole pealt tuleb esile tõsta, et kindlustunne on kasvanud. Need õnnelikud, kes omavad tööd, on oma töökoha säilimises ka natuke kindlamad, kui need, kes ei oma tööd,“ selgitas ta.

Investeeringud on globaalselt kõvasti langenud, ka Eestis on erainvesteeringud järsult langenud. „Siin ma ei julge stabiliseerimise sõna kasutada,“ sõnas Lipstok. Tema sõnul on väljavaade sel puhul suhteliselt kurb, isegi kui Eestis asuvatel Põhjamaade pankadel on piisavalt kapitali investeeringuid rahastada, siis tegelikkuses võimalikuks ei osutu.

„Me oleme ikkagi oma laenukoormuse poolest EL-is üle keskmise,“ toonitas Lipstok. Tema hinnangul ei ole ettevõtted väga agarad uusi kohustusi peale võtma, kui peab olemasolevaid laene teenindama. Küll on Lipstoki ütlusel muutunud tingimustes pankadel valmisolek olemas, oodates sobivat hetke.

Kevadprognoosist rääkides, tõi Lipstok välja, et püsime hetkel ilusti eurokursil. Küll ei tahtnud ta sõnastada, kas põhi on käes või möödas või keerleme kusagil põhjas. „Esimene eesmärk on saada kinnitust stabiliseerumisele, et pühenduda kasvule,“ rõhutas ta. Küll uskus Lipstok, et investeeringute taastumine võtab aega aasta-paar, kuid kõige olulisem, kuidas taastuvad meie põhilised välispartnerid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. September 2009, 10:41
Otsi:

Ava täpsem otsing