Büroohooneomanikke painab vaba pind

Enn Tosso 25. september 2009, 00:00

Kurm-Valojää osutas, et kesklinna tippkvaliteediga büroopinna pakkumishind on 150-220 krooni ruutmeetri kohta. 220 krooniga ruutmeetri kohta on paigal mõned üürnikud, kes on headel aegadel lepingud sõlminud ning millegipärast pole läbirääkimisi alustanud. Tema sõnul on 150 krooni ruutmeetrist see hind, kust üldse läbirääkimised algavad ning tehinguni jõutakse isegi alla 100 kroonise ruutmeetrihinnaga.

Ta tõi näiteks Rotermanni keskuse, kuhu Tallinna finantsteenistus kolib sisse hinnaga 80 krooni ruutmeetri kohta. Rendileping sõlmiti viieks aastaks. Tõsi, lepingus on kirjas etapilised hinnad: kui selle aasta lõpuni tasub finantsteenistus 80 krooni ruutmeetrilt, siis 2014. aastal peab maksma juba 199 krooni ruutmeetrilt.

Kurm-Valojää ütles, et see ongi praeguse turu trend. "Pikaajalist lepingut keegi madala hinnaga ei tee," ütles ta. "Tehakse kas lühiajaline leping või määratakse kindlaks hinnatõus."

Praegu on tema sõnul büroomaja omanikul tähtis saada mingigi rent, et maja tühjalt ei seisaks, sest kommunaalmaksud tuleb maksta.

Tuleviku suhtes arvas ta, et uued ja eksklusiivsed pinnad siiski tühjaks ei jää, pigem kolitakse kehvematelt pindadelt sinna.

Metro Capitali Eesti kontori juhataja Ain Kivisaar ütles, et Tallinnas Viru ringi ääres asuvas Metro Plazas on ruutmeetri hind kuni 300 krooni ning nad ei anna pindu 150 krooniga välja ainult selleks, et maja kiirelt täis saada.

Kivisaar märkis, et neil on 80 protsenti majast lepingutega juba kaetud. Kui Rotermannis antakse välja pindu 140 krooniga ruutmeetrist, on see Kivisaare hinnangul väga vale hind.

Ka Metro Plazas tehakse väga pikad lepingud 5-10 aasta peale ning esimesel aastal saab hinnast kolmandiku alla. Büroomaja büroopindade hinnad on 250-300 krooni ruutmeetri kohta.

"Hea kvaliteediga pinnad kesklinnas saavad otsa, ühtegi uut maja pole peale tulemas. Meil on siiski kvaliteedilt nr 1 maja linnas, ehkki väljast see nii võib-olla ei paista. Aga seest tuleks vaadata," oli Kivisaar tuleviku suhtes optimistlik.

Ta kinnitas, et ühtegi aasta tagasi tehtud lepingut pole ümber tehtud.

Tammsaare Ärikeskuse juht Priit Uustulnd ütles, et ajutise heitlikkuse pärast pole vaja üürihinda kohe muuta.

Ta möönis, et tingimusi on nad ühel või teisel viisil muutnud, kuid lepingus sätestatud üürihind on jäänud siiski samaks. "Üürihind on poolte vahel kokku lepitud kindlaks perioodiks ja me ei näe, et turu ajutisest heitlikkusest tulenevalt peaksid pooled üürihinda tõstma või langetama," väitis Uustulnd ja lisas, et probleeme on neil olnud kaubanduspindade rentijatega.

Praegu on Tammsaare Ärikeskuses vakantset üüripinda tema sõnul ca 25%.

"Kõigi üürnikega räägitakse hind läbi personaalselt, sellest tulenevalt puudub meil ka nn letihind. Kindlasti oleme valmis sõlmima lepinguid, kus sisseelamisperioodil on üürihind kliendile madalam ning pärast seda aasta-aastalt hind tõuseb," märkis ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing