Soome ettevõtted kriisi kiuste edukad

27. september 2009, 10:53

Väga paljusid Soome firmasid ei ole
majanduskriis eriti karmilt kohelnud, sest ettevõtted viisid juba kriisi alguses
kulud tuludega tasakaalu, mistõttu on praegu võrreldes eelmise Soomet tabanud
surutisega paljud äriühingud palju elujõulisemad, kirjutab Kauppalehti.

Balance Consultingu majandusanalüütik Ari Rajala sõnul on praeguse seisuga umbes 12 000 ettevõtte - nii paljude firmade andmed on Balance Consultingu andmebaasis - bilansid täiesti rahuldavas seisus, kuid teda paneb muretsema, mis juhtub siis, kui Soome siiski ei tule nii kiiresti kriisist välja kui praeguse sisuga prognoositud.

Rajala hinnangul võib siis ettevõtete "tervis" märksa halvemaks muutuda.

Kuigi ettevõtete tulu on mõnevõrra vähenenud - finantskriisi mõjud jõudsid Soome mullu sügisel ja andsid end kohe firmadele esitatud tellimuste vähenemisega tunda -, siis küündis investeeringute tasuvus eelmisel aastal siiski tervenisti 18,4%-ni. Erakordselt heaks võib pidada investeeringute tasuvust juhul, kui see küünib üle 20%.

"Kuigi ettevõtete kasumlikkus on hea, võib see aasta lõpus ehk 3-4% väheneda. Samas ei või siiski väga nuriseda, arvestades praegust majanduslikku olukorda tervikuna. Pigem olen mures sellepärast, kuidas ettevõtted lähitulevikus uue majanduskasvuga kaasa suudavad minna. Reservid on kriisitingimustes ammendunud, aga uut raha ei ole võimalik kiiresti leida," muretseb Rajala.

Balance Consultingu andmebaasis on kõik üle 1,7 miljoni eurose aastakäibega Soome ettevõtted. Neid on põhjanaabrite juures 12 000.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. September 2009, 11:25
Otsi:

Ava täpsem otsing