Ehitusturule võib buum tulla jälle ootamatult

Enn Tosso 29. september 2009, 00:00

Täna on ehitusuudised.ee esimene sünnipäev. Oleme selle aasta elanud ehitusettevõtjate agoonia tähe all. Kogu Eesti iseseisvumise aja jooksul pole tulnud teha nii palju negatiivseid uudiseid - ja nii tihedalt. Pankrotid, saneerimised, maksuvõlad jne.

"Tööd ei ole," vastab suurem osa ehitusettevõtjaid küsimusele, kuidas läheb. "Hinnad on meeletult alla löödud," jätkab tüüpiline ehitusettevõtja oma kommentaari.

Keegi ei tea ega julge ennustada, millal olukord muutub. Ma ei julge samuti ennustada millal olukord muutub, kuid julgeksin ette näha, kuidas see toimub. Kui ehitusturul tuleb kevad, saabub see suure sulaga. Ja asi on just nimelt rahas. Kui saabub "see" päev, mil kinnisvaraturul avastatakse, et uusi kortereid ei jagu enam, et turu nõudlust rahuldada, kui saabub "see" päev, mil arendajad avastavad, et pangad finantseerivad jälle arendusprojekte. Just "sel" päeval taipavad kõik, et ehitada tuleb just nüüd, sest hind on madal.

Väga palju on juba kehtestatud detailplaneeringuid, taotletud ehituslubasid, ent projekt on veel külmutatud. Eelmise buumi ajal oligi alatasa see probleem, et näiteks kortermaja või elurajooni puhul kulus ideest-teostuseni heal juhul 3-4 aastat, millest lõviosa võttis paberitöö.

Nüüd on paberitöö paljude projektide puhul tehtud ning kui saabub stardipauk, läheb ehitusturg ägedalt käima. Võitjad on muidugi need, kes stardipaugu suudavad ette aimata ning praeguste ehitushindadega lepingu sõlmivad. Sest selliste hindadega ei saa ilmselt kunagi enam ehitada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing