EBRD küsib Ida-Euroopale raha juurde

29. september 2009, 09:47

Tänane Financial Times kirjutab, et Euroopa
Rekonstruktsiooni ja Arengupank EBRD taotleb oma aktsionäridelt kapitali
suurendamist 50% võrra, et leevendada ülemaailmse finantskriisi mõju Kesk- ja
Ida-Euroopale.

Pank, mille aktsionärideks on ligi 60 riiki, sealhulgas USA, Jaapan ja Euroopa Liit, küsib täiendavalt juurde 10 miljardit eurot, et suurendada laenuandmist regiooni, kuhu välismaise erakapitali sissevool on järsult pidurdunud.

EBRD president Thomas Mirow kirjutab panga aktsionäridele, et ehkki piirkonna riikide majandusolukord on hakanud stabiliseeruma, ei saa seda siiski öelda kõikide riikide kohta. Liiga vara on väita, et piirkond on toibumas – kriisil saavad olema kestvad tagajärjed.

Mirow tuletab meelde lähenevat Berliini müüri varisemise 20nendat aastapäeva ning märgib, et regioon väärib jätkuvalt „ulatuslikku abi“ et jätkata integreerumist Euroopa ja muu maailma majandusega.

EBRD praegune kapital – 20 miljardit eurot – lubab ajavahemikul 2009-2010 aastas välja laenata ca 8 miljardit eurot ja sealt edasi 6 miljardit. See tähendaks, et pangal tuleks laenuandmist piirata ajal, mil majanduse toibumine on ikka alles hapral alusel.

Mirow taotleb, et aktsionärid täiendaksid panga kapitalivarusid 10 miljardi euroga, mis võimaldaks ajavahemikus 2010-2015 välja laenata kokku 20 miljardit eurot.

EBRD hinnangul on Kesk- ja Ida-Euroopal ees keerulised ajad, mil tuleb leida uus kasvumudel senise asemele, kus kasvu kannustas välismaine kapital. Nüüd tuleb enam toetuda oma ressurssidele, arendada kodumaised finantsturge, tugevdada institutsioone ning mitmekesistada tootmisbaasi.

EBRD prognoosib regioonis tänavu SKP langust 6%. Maikuuga võrreldes on pank oma prognoosi süngemaks muutnud – siis ennustati 5% suurust SKP langust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. September 2009, 09:47
Otsi:

Ava täpsem otsing