Suurimad kannatajad on noored töötud mehed

01. oktoober 2009, 09:39

Eesti tööturul on majandussurutise tõttu
kõige enam kannatanud 15–24-aastased, kelle töötus kasvas 2009. aasta I
kvartalis eelmise aasta sama ajavahemikuga võrreldes enam kui kolm korda.
Arvuliselt domineerivad mehed, teatas statistikaamet.

Eesti tööpuuduse suurenemise on põhjustanud eeskätt 15–24-aastaste töötuse järsk kasv, mis algas 2008. aasta II kvartalis ja võimendus 2009. aasta alguses. Kui 2008. aasta I kvartalis oli Euroopa Liidu riikides noorte töötuse määr keskmiselt kaks korda kõrgem kui Eestis, siis sealt alates hakkas Eestis noorte töötus järjekindlalt kasvama ja tegi läbi hüppelise suurenemise, küündides 2009. aasta I kvartalis 24,5%-ni.

Noorte töötuse järsu kasvu põhjustasid peale majandussurutise ka mitu teist olulist tegurit. Viimastel aastatel on tööturule tulnud järjest rohkem noori, kes sündisid laulva revolutsiooni perioodil.

Noorte tööjõus domineerivad arvuliselt mehed, kelle toob varem tööturule orienteeritus kutsehariduses õppimisele ja kõrgharidust omandavatest naistest lühem õpiaeg. Noormeeste töötuse määr (30,1%) oli 2009. aasta I kvartalis peagu kaks korda kõrgem kui neidudel (17,7%). Omaette küsimus on 15–24-aastaste noormeeste haridustase — põhiharidusega on neist vaid 36%. Kui kinnisvarabuumi ajal leidsid nad lihttööd ehitussektoris, siis nüüd on neil madala hariduse ja erialaoskuste puudumise tõttu peagu võimatu tööd leida. Paljud noored otsivad oma esimest töökohta — koolilõpetanuid, õpingute katkestajaid ja varem mittetöötanud noori on 15–24-aastate töötute hulgas 30%.

Töötusel on praegu veel üsna lühiajaline iseloom — vähem kui aasta on tööd otsinud kolmveerand kõigist töötutest. Vabade töökohtade suure nappuse tingimustes võib töötus kujuneda pikaajaliseks. Hinnangud põhinevad tööjõu-uuringu andmetel. Statistikaamet korraldab tööjõu-uuringut 1995. aastast ja igas kvartalis osaleb selles 5000 inimest. Tööjõu-uuringut korraldavad statistikaorganisatsioonid harmoneeritud metoodika alusel kõigis Euroopa Liidu riikides. Töötuse määr on töötute osatähtsus hõivatute ja töötute summas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. October 2009, 10:42
Otsi:

Ava täpsem otsing