Tööstuskaupade müük vähenes kolmandiku võrra

01. oktoober 2009, 09:48

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük
vähenes 2009. aasta augustis nii juuli kui ka eelmise aasta augustiga võrreldes,
teatas statistikaamet.

2008. aasta kevadel alanud jaemüügi vähenemine võrreldes eelmise aasta vastava kuuga langes madalaimale tasemele tänavu veebruaris, vähenedes aastaga 19%. Märtsist maini vähenes jaemüük aastases võrdluses 14–16%. Jaemüügi langus aeglustus mõnevõrra juunis kui jaemüük vähenes aastaga 11%. Aeglustumine oli aga lühiajaline ja juulis kiirenes jaemüügi langus taas, ulatudes 16%-ni. Augustis jaemüügi langus püsis ja jaemüük vähenes aastaga samuti 16%.

Augustis oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4,7 miljardit krooni. Kaupade jaemüügi langust mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük vähenes 2008. aasta augustiga võrreldes neljandiku. Kõige rohkem, kolmandiku võrra, vähenes jaemüük spetsialiseerimata tööstuskaupade kauplustes. Hoolimata juulis toimunud kergest elavnemisest tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodet kauplustes püsis augustis nende kaupluste müük jätkuvalt tugevas languses. Neis kauplustes vähenes jaemüük aastaga 26%.

Jaemüük toidukaupade kauplustes on viimastel kuudel olnud küllaltki stabiilne. Tänavu augustis vähenes see eelmise aasta augustiga võrreldes 9%.

Aasta algusest alates on jaemüük eelmise kuuga võrreldes sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal vähenenud püsivhindades 1–2%. Ka tänavu augustis vähenes jaemüük eelmise kuuga võrreldes protsendi võrra.
Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli augustis 5,6 miljardit krooni, millest kaupade jaemüük andis ligi 85%. Eelmise aasta augustiga võrreldes vähenes müügitulu jooksevhindades 22%, eelmise kuuga võrreldes 4%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. October 2009, 09:48
Otsi:

Ava täpsem otsing