Igapäevane kommisöömine varases lapsepõlves suurendab vägivaldsust täiskasvanuna

02. oktoober 2009, 08:54

Lapsed, kes söövad iga päev kommi ja
šokolaadi, on uue uurimuse kohaselt täiskasvanuna suurema tõenäosusega
vägivaldsed.

1970. aastal alustatud uurimus peaaegu 17500 inimese peal näitas, et kümneaastased, kes sõid iga päev maiustusi, olid 34-aastaselt suurema tõenäosusega vägivaldsete tegude eest süüdi mõistetud, kirjutas Science Daily.

Oktoobris ajakirjas British Journal of Psychiatry avaldatav uurimus on esimene,mis näitab pikaajalisi seoseid lapsepõlve söömisharjumuste ja täiskasvanuea käitumise vahel.

Cardiffi ülikooli teadlased leidsid, et 69 protsenti inimestest, kes olid 34-aastaselt vägivaldsed, olid lapsepõlves iga päev maiustusi söönud, mittevägivaldsete hulgast oli igapäevaselt maiustanud vaid 42 protsenti. Seos kommisöömise ja vägivaldsuse vahel jäi alles ka pärast muude faktorite mõju kontrollimist ja arvesse võtmist.

Teadlased pakuvad välja erinevaid teooriaid leitud seose seletamiseks. Uurimuse esimene autor Simon Moore ütles :“Meie parim seletus on see, et lastele regulaarselt maiustuste andmine võib takistada neil õppida soovitud asjade kättesaamisega kannatlik olema. Suutmatus rahulolutunnet edasi lükaa võib muuta nende käitumise impulsiivsemaks, mis on tugevalt seotud õigusrikkumistega,“

Teadlased järeldasid: „Seos maiustustetarbimise ja vägivalla vahel vajab edaspidi rohkem tähelepanu. Resursside suunamine laste söömisharjumuste parandamisse võib üheaegselt parandada tervist ja vähendada vägivaldsust.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. October 2009, 08:54
Otsi:

Ava täpsem otsing