Rootsi võib Läti toetamise lõpetada

05. oktoober 2009, 12:02

Kui Läti abilaenu tingimustes nõutud
eelarvekärpeid ellu ei vii, võib Rootsi riik Läti abistamisest loobuda, kirjutas
Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet viitega Rootsi parlamendi rahanduskomisjoni
liikmele Carl B Hamiltonile, kes nädalapäevad tagasi riiki väisas.

„Poliitiline olukord on ebastabiilne. Isegi valitsuse sees valitsevad suured erimeelsused. Suurim partei riskib arvamusküsitluste järgi järgmistel valimistel parlamendist välja jääda ja nii on neil suur huvi end kulukärbetele vastandada,“ ütles Carl B Hamilton.

„Kui nad ei saa novembriks kokku eelarvet, mis vastab esitatud tingimustele, ei saa nad enam IMFilt raha. Siis tuleb neil omal jõul hakkama saada ja see ei ole kerge,“ jätkas ta.

Rootsi on aidanud Lätit nii fikseeritud valuutakurssi toetades kui rahaga. IMFi eestvedamisel kokku pandud abipaketi raames on Rootsi lubanud Lätile laenata kokku 720 miljonit eurot. Sellest võib Rootsi aga ka loobuda.

„Jah, selline võimalus on,“ möönis Carl B Hamilton. „Parlament arutab küsimust pärast jõule ja see debatt tuleb väga keeruline, kui Läti pole oma lubadusi täitnud. Läti lihtsalt peab oma lubadused täitma, muidu pole ka Rootsil sellist entusiasmi Lätit edasi toetada,“ ütles ta.

Devalveerimise teemal Carl B Hamilton spekuleerida ei taha. „See pole oluline. Oluline on, et nad riigi rahaasjad korda saavad. Kärpida tuleb sõltumata sellest, kas devalveerimine tuleb või mitte,“ ütles Carl B Hamilton.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. October 2009, 12:26
Otsi:

Ava täpsem otsing