Artikkel salakohtumistest nõrgestas dollarit

06. oktoober 2009, 10:59

Briti lehes The Independent avaldatud
artikkel sellest, kuidas Pärsia lahe riigid, Venemaa, Jaapan, Prantsusmaa ja
Hiina on salakohtumistel arutanud naftakaubanduses dollari väljavahetamist
valuutakorvi vastu, kukutas dollari euro suhtes täna kahe nädala madalaimale
tasemele.

Kui aga Saudi Araabia keskpanga juht Muhammad al-Jasser lehe väited ümber lükkas, kosus ka dollar. See artikkel on „absoluutselt vale“ ning „mitte midagi sellist“ ei ole Saudi Araabia ja teiste riikide vahel arutatud, ütles Istanbulis IMFi aastakonverentsil viibiv al-Jasser.

Dollar odavnes hommikul Londonis euro suhtes 1,4749 dollarile eilselt 1,4648 dollari tasemelt New Yorgis. See oli suurim langus 22. septembrist. al- Jasser’i kommentaari peale kosus dollar 1,4713 eurole.

„Mingil hetkel hakatakse toormelepinguid muus valuutas sõlmima kui dollaris ja see võib olla dollarile üks järgmisi suuremaid riske,“ ütles agentuurile Bloomberg Royal Bank of Scotlandi ökonomist Ben Simpfendorfer. „Samas ei taha ma seda artiklit üle tähtsustada. Selles ei olnud mingeid usaldusväärseid allikaid,“ lisas ta.

„Üksnes juba sellise mõttega mängimine õõnestab dollari jalgealust,“ ütles SJS Markets Ltd. investeeringute peastrateeg Dariusz Kowalczyk.

Naftat tootvad riigid tahavad naftatehingutes dollari asemel kasutusele võtta valuutakorvi, mille moodustaksid Jaapani jeen, Hiina jüaan, euro ja kuld ning Araabia maades plaanitav ühisvaluuta, kirjutas The Independent, nimetades allikatena anonüümseid Lähis-Ida ja Hiina pangandusametnikke.

Sellist üleminekut on juba arutanud salajastel kohtumistel Venemaa, Hiina, Jaapani ja Brasiilia rahandusministrid ja keskpankade juhid, kirjutas leht.

Ameeriklased on lehe väitel kohtumistest teadlikud ning püüavad igati sellele protsessile vastu seista, mis hõlmaks USA seniseid tugevaid liitlasi Jaapanit ja Araabia riike. Hiina endine eriesindaja Lähis-Idas Sun Bigan hoiatas, et Hiina ja USA ristuvad huvid Lähis-Idas võivad viia kahe suurriigi vahel teravate pingeteni.

Dollari väljavahetamise vastu on huvi ilmutanud Brasiilia ja India, kuid kõige entusiastlikum näib olevat Hiina, millel on Lähis-Idaga suur kaubavahetus. Hiina impordib 60% riigis kasutatavast naftast ning lõviosa sellest tuleb Lähis-Idast ja Venemaalt.

Leht kirjutab, et hiinlaste arvates veensid ameeriklased britte eurost välja jääma, et edasi lükata aega, mil dollar kaotab oma ülemvõimu maailmavaluutana. Nüüd aga on riikide omavahelised kõnelused Hiina pangandusallikate teatel juba nii kaugele edenenud, et USA neid enam blokeerida ei saa. „Valuutakorvi tooksid ühel hetkel oma rubla ka venelased,“ ütles lehele üks allikas Hong Kongis. „Britid on kahe küla vahel ning liituvad lõpuks euroga. Neil pole valikut, sest nad ei saa kasutada USA dollarit.“

Leht väidab, et USA president Barack Obama on liiga hõivatud USA majanduse päästmisega, et keskenduda dollari väljavahetamise tagajärgedele. Plaani järgi peaks see toimuma 2018. aastal.

„Need plaanid muudavad rahvusvaheliste finantstehingute palet,“ ütles üks Hiina pankur. „Ameerikal ja Suurbritannial on põhjust väga mures olla. Sellest, kui mures nad on, räägib ilmekalt see eituste torm, mis selle uudise peale nüüd vallandub.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. October 2009, 12:17
Otsi:

Ava täpsem otsing