Füüsika-Nobel anti infoajastusse viinud avastuste eest

06. oktoober 2009, 18:06

Interneti ja digifotode olemasoluta ei
kujutaks tänapäeva inimene enam oma elu ette.See igapäevane elu põhineb
kolme teadlase tööl, kelle üle 40 aasta eest tehtud avastused pärjati täna
Nobeli füüsikapreemiaga.

Pool 10 miljoni Rootsi kroonisest preemiast saab Charles K. Kao, kes teeb tööd nii Suurbritannias kui Hong Kongis. Ta avastas 1966. aastal viisi, kuidas valgust fiiberoptiliste kaablite abil edastada.
Esimene ülipuhas ühe kilomeetri pikkune fiiberkaabel toodeti juba 1971. aastal.

Tänu neile kaablitele on võimalik ülikiired ühendused eri mandrite vahel, millel põhineb nii kiire internet kui ka digitelevisioon.

Nobeli auhinnakomitee pressiteate andmeil ulatuks tänapäeval maailmas kasutusel olevad fiiberoptilised kaablid kogupikkuses 25 000 korda ümber maakera ning iga tunniga lisandub maailmas tuhandeid kilomeetreid selliseid ühendusi.

USAs Belli laborites töötavad Willard S. Boyle ja George E.Smith said teise poole füüsikapreemiast selle eest, et leidsid 1969. aastal uuelaadsete mäluseadmete kallal töötades viisi, kuidas muuta valgus elektroonilisteks signaalideks. Tänu sellele on saanud võimalikuks digitaalne fotograafia. Digitaalne ränist sensor CCD on kaamera elektrooniline silm, lisaks fotograafiale leiavad samasugused sensorid rakendust ka meditsiinis.

Tartu Ülikooli füüsikainstituudi õppedirektor Kaido Reivelt ütles, et tänapäeval on CCD kaamerad fotofilmid praktiliselt täielikult välja tõrjunud. Siiski, CCD ei saa endiselt fotofilmi vastu siis, kui on vaja ühele ruutmillimeetrile mahutada võimalikult palju informatsiooni. Näiteks holograafias on endiselt kasutusel fotofilm.

Eestisse jõudsid CCD-kaamerad suhteliselt hilja - veel kaheksakümnendatel aastatel kasutasid füüsikud optilistes eksperimentides reeglina fotofilmi. Alles möödunud kümnendi algul toimus üleminek uuele tehnoloogiale. Tänapäeval võib ka näiteks Tartu observatooriumi suure, 1,5-meetrise teleskoobi küljest leida kõige erinevamate omadustega CCD-kaameraid, mille hinnad küünivad tihti sadade tuhandete kroonideni.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. October 2009, 18:13
Otsi:

Ava täpsem otsing