Nanoosakesed teevad vähirakkudel elu tuliseks

06. oktoober 2009, 19:31

Briti teadlased arendavad magnetilisi
nanoosakesi, mida saaks kasutada pahaloomuliste kasvajarakkude hävitamiseks.

Teadlased kavatsevad raudoksiidi nanoosakesed kinnitada vähirakke otsivate antikehade või tüvirakkude külge. Kui nanoosakesed on jõudnud vähirakkudeni, kasutatakse magnetilise vahelduvvoolu hüpertermia seadet, mis kuumutab magnetiliste nanoosakestega seostunud rakke. Tööpõhimõttelt meenutab seade mõnevõrra mikrolaineahju, kuid erinevalt mikrolaineahjust kuumutatakse antud juhul vaid vähirakke, jättes terved keharakud puutumata.

Kuumutamine on üsna mõõdukas – temperatuuri tõstetakse kõigest 5–6 kraadi, kuid sellest piisab kasvajaraku hävitamiseks. „Kui meil õnnestub nanoosakesed viia vähirakkudeni, siis oleme saanud uue ja väga lubava meetodi vähivastases võitluses,“ ütlesid Londoni University College’i teadlased Reutersile.

Töö on esialgu siiski algusjärgus ning inimkatseid tehtud veel ei ole. Tõenäoliselt kulub veel vähemalt kümme aastat, kuni meetodit vähi ravimisel kasutama hakatakse. Siiski ei ole tegemist vaid ideega paberil, sest tüvirakkudega nanoosakeste õigesse kohta juhtimine on hiirte peal läbiviidud katsetes andnud lubavaid tulemusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. October 2009, 09:12
Otsi:

Ava täpsem otsing