Dinosaurused olid kannibalid?

08. oktoober 2009, 16:39

Alberta ülikooli teadlane Phil Bell avastas
70 miljoni aasta vanuse tõendi dinosauruste vahelisest kannibalismist. 1996.
aastal leitud Gorgosauruse lõualuust avastati midagi ebatavalist – tükk teise
lihasööja dinosauruse hambast.

Hambatükk näitab, et tõenäoliselt toimus võitlus kahe suure dinosauruse vahel. Haav ei ole paranenud, nii et dinosaurus kaotas elu võitluse tagajärjel või vahetult pärast seda, ehkki välistada ei saa ka võimalust, et üks dinosaurus proovis oma lõualuude tugevust juba surnud liigikaaslase kallal, kirjutas Science Daily.

Lõualuu vigastuse analüüs näitas, et hammustus oli tugevuselt võrreldav mõrtsukhai hammustusega. „Hai sobib analoogiks hästi ka selle poolest, et murrab oma ohvreid rünnates samuti sageli hambaid,“ ütles Bell.

Gorgosaurus oli suur lihasööja dinosaurus ning kuulsama Tyrannosaurus rexi lähedane sugulane. Gorgosaurus ületas arvukuselt teisi tolleaegseid suuri loomtoidulisi dinosauruseid, mistõttu Bell usub, et lõualuust leitud hammas kuulub tõenäoliselt haavatu liigikaaslasele.

Siiani on teadlastele teada vaid üks dinosauruste vaheline kannibalismi juhtum, mille fossiliseerunud tõendid avastati 2007. aastal Madagaskarilt. Bell koos kaasautori, paleontoloogiaprofessor Phil Curriega avaldasid uurimuse tulemused ajakirjas Lethaia.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. October 2009, 16:46
Otsi:

Ava täpsem otsing