Eurovili toob raha hoiustajate tasku

Siim Sultson 09. oktoober 2009, 00:00

"Sellest kogusest peaks ju jätkuma igale elevaatorile," oli põhjanaabrite viljauudisest õhevil teravilja ostu-müügi ja hoiustamisega tegeleva Lexer Oil OÜ juht Urmo Varikmägi.

"Meil on ruumi 5000 tonni vilja vastuvõtmiseks," raporteeris ta valmisolekust. Firmajuhi sõnul peaks Eestisse peatselt voolavast 200 000 tonnist saama osa üsna mitu viljahoiustajat. Liiatigi, et tegemist on eurovaruga, saab siin kulude katet Euroopast veel peale ka.

"Ilmselt on üks vilja ladustaja Bekkeri sadam, kuid ega siis nemad ka kõike vastu võtta jõua," arutles Varikmägi. Niisiis peaks siit jätkuma vilja päris mitmele väiksemale hoiustajale. Et Lexer Oilil endal on olemas ka eriautod, pole elevaatorisse vedu mingi küsimus.

Siiski tõdes ta, et hiidkoguse Soomest saabudes jääb Eestis olevatest viljaveoautodest puudu. Seega tuleb masinaid Lätist juurde laenata. Liiatigi kui vahel on mitu korda väiksemategi viljavedude puhul tulnud lõunanaabrite poole pöörduda.

"See on ju nagu kink ülevalt poolt," rõõmustas EST-Trans Kaubveod ASi omanik Sulev Saareväli Soome lahe põhjakaldalt enneolematu viljakoguse sissevedamise võimaluse üle.

Firmaomanik andis endale aru, et ehkki praegu veel toppab soomlaste sadamaisse 5000 autoga kohale toodud vili mingi sealse riigi otsuse taga, on see ühel hetkel siiski Eestis. Ja siis tuleb vedajail valmis olla.

"Selge, et viljakuhjasid sadamakaidele ei tehta. Seega tuleb need sihtkohtadesse viia," vaagis ta avanevaid võimalusi. "See võimalus teeb kõikidel vedajatel meele rõõmsaks eriti nüüdses majandusolukorras - mis siis, et see võimalus on vaid ühekordne. Ootame taevamannat."

"Ma ei tea, kellega on kokkulepped sõlmitud," tunnistas Eesti Raudtee juhatuse liige Priit Haller teadmatust Soomest saabuva vilja saatuse kohta.

Tema sõnul pole raudtee poole sel teemal küll keegi pöördunud. Samas uudis vilja tulekust on talle teada, kuid siiski vaid ajakirjanduse vahendusel.

Kui vili peaks laaditama Muuga Sadamasse, siis pole raudteel tema tõdemusel enam midagi teha.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing