Poolas lööb laineid hasartmänguskandaal

10. oktoober 2009, 11:49

Poolas puhkes tõsine poliitiline skandaal,
mis on seotud võimul olevate parteide juhtpoliitikutega, kes ajasid
hasartmänguäri asju, kirjutas Valgevene uudisteportaal charter97.org.

Ajakirjandusse jõudsid korruptsioonivastase büroo materjalid, mis heitsid varju võimupartei parlamendifraktsiooni juhtiva Zbignev Hlebovski tegevusele. Pealt kuulatud telefonivestlustes lubas ta kahele tuntud ärimehele ettevalmistatava hasartmängumaksu tõusu blokeerimist. Seejuures viitas Hlebovski kahele parteikaaslasele, spordi- ja siseministrile.

Eriteenistuste andmetel oleks Poola riik hasartmängumaksu tõusu blokeerimisest kaotanud pool miljardit zlotti aastas.

Peaminister Donald Tusk reageeris otsustavalt, sest muidu oleks temagi tool kõikuma löönud ja võimule oleks pääsenud peakonkurent Leh Katšinski. Hlebovski saadeti erru, spordiminister astus ise tagasi.

Tusk lubas esitada kõik skandaali ja seaduse ettevalmistamisega seotud dokumendid, kuid see pole suutnud opositsiooni rahustada.

Süüdistatud on justiitsministrit, kes on samaaegselt riigi peaprokuröriks. Kahtlustatakse, et minister avaldas prokuratuurile survet, et poliitikute tegevust mitte uurida. Ministri enda teatel polnud kriminaalasjaks piisavalt ainest. Opositsioon sai sellisest avaldusest aga vaid hoogu juurde.

Pärast seda saatis peaminister nii justiitsministri, hasartmänguteemaga tegelenud majanduse aseministri kui ka siseministri erru. Luuakse ka spetsiaalne komisjon, mis skandaaliga seonduvat uuriks.

Samas võttis peaminister üle ka korruptsioonivastase büroo juhi koha, et büroo võimuparteid pidevalt ei ründaks. Samas pole see Poolas esimene kord, kui korruptsioonivastast bürood ja selle kauaaegset juhti Marius Kaminskit, kes on tuntud kui vendade Katšinskite võitluskaaslane, võimumängudes süüdistatakse. Prokuratuur selgitab praegu, kas korruptsioonivastane büroo kasutas uurimisel keelatud võtteid.

Kes erru saadetud ministrite asemele määratakse, selgub kõige varem esmaspäeval.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. October 2009, 11:49
Otsi:

Ava täpsem otsing