Rikkaimates riikides on sündimus tõusma hakanud

12. oktoober 2009, 20:05

Aastakümneid on kehtinud seos: mida jõukam,
parema tervise ja kõrgema elustandardiga on rahvas, seda vähem sünnib neil
lapsi. Seetõttu ei suuda rikkamad Euroopa ja Põhja-Ameerika riigid oma rahvaarvu
ilma pideva sisserände abita kahanemast hoida (erandiks on siiani olnud
USA).

Looduskaitseaktivistide jaoks on tegemist positiivse sõnumiga – väiksem sündimus takistab ülerahvastumist ja Maa piiratud ressursside ületarbimist. Rahvastiku- ja majandusteadlased aga muretsevad – madal sündimus toob kaasa rahvastiku vananemise ja sotsiaalmajanduslikke probleeme.

Hiljuti Pennsylvania ülikooli teadlase Mikko Myrskylä ja ja Milano ülikooli teadlase Francesco C. Billari ajakirjas Nature avaldatud uurimus näitab aga trendi muutumist, kirjutas LiveScience.

140 riigist 2005. aastal kogutud andmete põhjal esineb ÜRO inimarengu indeksi ja sündimuse vahel siiski negatiivne seos, kuid see kehtib ainult teatud piirini. Kõrgeimal arengutasemel on sündimus viimastel aastatel uuesti tõusma hakanud. Mõned riigid lähenevad isegi numbrini 2,1 last naise kohta, mis peaks tagama populatsiooni stabiilsuse.

Teadlased ei oska sündimuse tõusule rikastes riikides ühest seletust anda. Võib-olla on naistel lihtsam karjääri tegemise kõrval ka lapsi sünnitada ühiskonna soosiva suhtumise või valitsuse toetusprogrammide tõttu.

Majandusteadlased ohkavad kergendunult, kuid mõju keskkonnale ei pruugi olla sama soodne. Vaesemates riikides hakkab sündimus kahtlemata arengutaseme tõustes vähenema. Kõige rohkem tarbivad ja kõige rohkem jäätmeid toodavad aga just jõukamate riikide kodanikud.
Rikkaimates riikides on sündimus tõusma hakanud

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. October 2009, 23:13
Otsi:

Ava täpsem otsing