Rivo Sarapik • 12. oktoober 2009 kell 21:00

Kas autode müük pääses septembris koomast välja?

Suurem oli tänavu hüpe ka automüügis - mullu septembris kasvas müük augustiga võrreldes 6, tänavu 30% võrra. Kas turul toimub pööre?

"Ladu on tühi ja müük on katkenud ning jääb katkenuks nii kaua, kuni pangad ei anna laenu," naeris Saksa-Auto juhatuse esimees Jussi Pärnpuu välja lootused, et automüük hakkab Eestis nagu mujalgi edenema.

Tema seletusel saab automüügi toibumisest ja edenemises rääkida alles siis, kui pangad hakkavad taas tegelema jaepangandusega.

"Eriti käib see tarbeautode kohta - kui pangandus taastub, siis ettevõtja ostab kola, kui ei taastu, siis nii kaua ta ei osta kola, ja ongi kõik!" võttis Pärnpuu Eesti automüügi kokku.

Raskeveokite müüja Scania Eesti ASi juhatuse esimees Janno Karu oli optimistlikum. "Sadulveokid hakkavad ladudest otsa saama, asi normaliseerub," iseloomustas Karu kergendustundega kohaliku veokituru ärkamist.

Pärast suurt mõõna on veokimüük tema sõnul hakanud vaikselt tuure koguma. Eks osale klientidele tuleb tööd juurde, masinapark vananeb ja rahvusvahelistel vedudel pressib Euro5 nõue peale, tõdes ta. "Laod on üpris hästi tühjenenud, nüüd juba müüakse peamiselt tellimustöid," lisas Karu. Ehkki aasta algust iseloomustanud varudest pungil laod saavad möödanikuks, ei usu ta, et saabuks suur tõus.

"Ma ei usu, et nüüd tuleb plahvatus. Pigem jäädakse pärast septembrikuist tõusu edaspidi võnkuma nii paarikümne veoki ümber," ennustas Karu sügis-talvist trendi.

Hetkel kuum