Vähk võib emalt veel sündimata lapsele üle kanduda

14. oktoober 2009, 18:53

Uus uuring näitas geneetilistele tõenditele
tuginedes veenvalt, et vähi levimine rasedalt naiselt tema lapsele on
võimalik.

Teateid vähi levimisest emalt lapsele on olnud varemgi, kuid siiani pole suudetud tõestada, et vähirakud on tõesti pärit emalt ning jõudnud läbi platsenta lapseni. Sageli on arvatud, et see polegi võimalik, sest lapse immuunsüsteem tapaks emalt pärit vähiraku enne, kui see jõuaks uues organismis kanda kinnitada, kirjutas Physorg.

Briti ja Jaapani teadlased uurisid 28-aastast jaapani naist ja tema last. Naisel diagnoositi õige pea pärast sünnitust leukeemia, 11 kuu pärast leiti sama haigus ka lapselt. Teadlased suutsid kindlaks teha, et vähirakud olid lapse organismis juba sündides ning neil on lapse ema vähirakkudega täpselt samasugune mutatsioon geenis BCR-ABL1.

Teadlased üritasid ka välja selgitada, mil viisil suutsid vähirakud lapse immuunsüsteemi rünnakut vältida ning leidsid, et rakkude DNA-s puudus lõik, mis annaks immuunsüsteemile võimaluse nende võõrpäritolu kindlaks tegemiseks. „Seega olid vähirakud lapse immuunsüsteemi jaoks nähtamatud,“ ütles professor Mel Greaves Suttoni vähiuuringute instituudist.

Vähi edasikandumine emalt lapsele on siiski väga haruldane. Teada on vaid 30 arvatavat juhtu ning edasiantud vähitüübiks on tavaliselt melanoom või leukeemia.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. October 2009, 18:53
Otsi:

Ava täpsem otsing