Aeg kilbid taas läikima lüüa

Silvia Viidik 15. oktoober 2009, 00:00

Julgele ja aktiivsele investorile on selle aasta viimased seitse kuud olnud helded. Aktsiad ja toorained on teinud seninägematuid kümnetesse protsentidesse ulatuvaid tõuse, mis on kasumisse aidanud paljud investeerimisfirmad.

Seda kinnitab ka uuringfirma ja andmebaasihaldur Eurekahedge. Nimelt on ettevõtte andmetel riskifondidel (hedge fund) käsil kõige paremad 12 kuud viimase kuue aasta jooksul. Septembris tootsid tavalisest vabamate kätega fondid 2,5 protsenti ning aasta algusest juba 16,1 protsenti. Riskifondide tööstus kerkis eelmise kuuga 26,3 miljardit, mis viis kogu hallatavate varade mahu 1,42 triljoni dollarini. Aasta lõpuks oodatakse varade kasvamist 1,5 triljonini.

Eurekahedge'i seitsmest piirkondlikust indeksist kerkis septembris kuus ning edukaimateks osutusid Ida-Euroopa ja Venemaa fondid, mis viisid regiooni indeksi lausa 10protsendilisele tõusule. Jaapanile keskendunud fondid vajusid 1,1 protsenti jeeni tugevnemise tõttu.

Erinevaid investeerimisstrateegiaid järgivad indeksid, mida on kokku üheksa, suutsid kõik end plussi venitada. Enim tegid seda nö sündmusfondid (investeerimisobjektiks on näiteks ühinemiste ja ülevõtmiste protsessis olevad või mõne muu korporatiivse sündmusega seotud ettevõtted), kes suutsid eelmisel kuul hüpata 4,6protsendilisse plussi.

Tundub päris hea, kas pole? Ja päris usutav hea, kui arvestada viimase enam kui poole aasta turuolukorda.

Siiski on New Yorki Ülikooli Sterni Ärikooli uuringud avastanud, et keskmiselt üks viiest fondijuhist esitab oma juhitava fondi edu reaalsusest pisut teisiti.

Kasutades 444 raportit, mis olid esitatud vahemikus 2003 kuni 2008, avastasid teadurid, et fondijuhid on tavalisemate ilustamistega "eksinud" summas, mille nad fondi on investeerinud, nende sooritustes ning ka oma seadusekuuleka või pisut kriminaalse mineviku kohapealt. Teatavaid ebatäpsusi esines 42 protsendil kõigist raportitest.

Loomulikult ei saa minevikus tehtu põhjal kohe järeldada, et ka edaspidi iga viies riskifondi juht kuidagi oma tulemusi läikivamaks poleerib, aga enne investeerimist võiks siiski konkreetsele fondile lähedalt otsa vaadata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:16

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing