EL ja Lõuna-Korea sõlmisid suure kaubandusleppe

15. oktoober 2009, 14:15

Euroopa Liit ja Lõuna-Korea allkirjastasid
täna maailma suurima kaubanduskokkuleppe 1994. aastast, millega loodetakse
kindlustada majanduskriisist toibumist.

Täna Brüsselis allkirjastatud kokkulepe loob eeldused praegu 114 miljardile dollarile küündiva kaubavahetuse kasvuks, kaotades viie aasta perspektiivis imporditollid ja muud piirangud 99% ulatuses, vahendas agentuur Bloomberg.

Tehingu peavad veel kinnitama Lõuna-Korea parlament ja ELi valitsused.

ELi kaubandusvoliniku Catherine Ashtoni ja tema Lõuna-Korea ametivenna Kim Jong Hooni sõlmitud kokkulepe lisab hoogu tendentsidele, mis lähevad turu avamisel mööda Maailma Kaubandusorganisatsioonist WTO, kus kaheksa aastat kestnud vabakaubanduskõneluste voor pole tulemusi andnud.
.
ELi ja Lõuna-Korea vabakaubandusleping on maailmas üks läbi aegade suurimaid, jäädes alla vaid 1994. aastal sõlmitud Põhja-Ameerika vabakaubanduskokkuleppele NAFTA, mille mahuks oli triljon USA dollarit.

Kokkulepe kõrvaldab ELi 10%se tariifi Korea autodele ning Koreas kehtiva 8%se tariifi Euroopa autodele. Euroopa autotootjate arvates saavad Lõuna-Korea tootjad nagu Hyundai ja Kia omale nüüd ebaausad eelised.

Mullu importis EL 450 000 Lõuna-Korea autot turule, mille suurus on 15 miljonit. Eksporti läks Euroopast Lõuna-Koreasse, kus aastas müüakse ca miljon autot, 33 000 autot.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. October 2009, 15:03
Otsi:

Ava täpsem otsing