Kristi Malmberg • 15. oktoober 2009 kell 21:00

Ligi: kui olud halvenevad, ei saa oodata, näpp suus

Järgneb intervjuu Jürgen Ligiga.

Kuni eelmise reedeni oli finantsinspektsioon üsna kuss Swedbanki fondide osas. Reedel oli inspektsiooni nõukogu koosolek, esmaspäeval tuli inspektsioonilt üllatavalt jõuline teade huvide konfliktist ning veel paar päeva hiljem Swedbanki teade, et nad korvavad kahju oma pensionifondi klientidele. Kas Teie finantsinspektsiooni nõukogu esimehena mõjutasite seda protsessi?

Finantsinspektsiooni nõukogu koosolek on kinnine. Ja see info on hästi delikaatne. Me tõepoolest vestlesime sel teemal ka reedel. Aga see protsess ise on kestnud mitu kuud ega põhine ajakirjanduse andmetel, vaid finantsinspektsiooni enda tööl. Mul pole sobilik siia rohkem lisada.

Kas kõne all oli ka Swedbankile trahvi määramine?

Ei ole sobilik sellest rääkida, mis välja tuleb, see tuleb finantsinspektsioonist. Ma ei tahaks isegi välistamisega tegeleda. Praegune lahendus on mõistlik nii süsteemi stabiilsuse seisukohalt kui ka oluline Swedbanki maine seisukohalt. Küsimus on, millised regulatsioonid on olnud ebapiisavad. Pole ju tegu seaduserikkumisega, vaid ebapiisavate regulatsioonidega.

Keda finantsinspektsioon praegu fondidest veel kontrollib?

Käimasolevad menetlused on kõik kinnine info.

Vahetame teemat. Kuidas on võimalik, et järgmise aasta riigieelarve on ainult mõni miljard väiksem kui tänavune, samal ajal on selle aasta eelarvet juba 19 mld krooni kärbitud?

See 19 pole kärbe, vaid koosneb meetmetest, mida me nimetame positsiooni parandamiseks. See sisaldab mitmete seaduste muutmist, maksude muutmist, mittemaksulisi tulusid, eurovahendite kasutamist.

Mitu negatiivset lisaeelarvet võib järgmisel aastal tulla?

Ühtegi neist ei planeerita.

Sellist kärpimist nagu sel aastal siis enam ei tule?

See pole üldse realistlik. Kuigi alati on eksperte, kes ütlevad, et tuleb W-kujuline langus ehk teine langus tuleb veel, aga selle tõenäosus on ikkagi väike. Näeme stabiliseerumist.

Kas julgete praegu kindlalt väita, et järgmisel aastal ei oota meid mõni selline üllatus ees, nagu oli sel aastal väga lühikese etteteatamisajaga käibemaksu tõstmine?

Ma ei saa lubada asja, mida ma täielikult ei kontrolli. Kui olud halvenevad, siis on loll oodata, näpp suus, siis tuleb tegutseda. Kui rääkida käibemaksutõusust, siis see on selline asi, mille poole kõik riigid vaatavad. Loodame, et me ei pea seda enam tegema. Aga see on lootus, see ei saa olla lubadus, sest me ei tea, kuidas maailmamajandus käitub.

Riigikontroll oli kolmapäeval kriitiline nii riigieelarve tulude ja kulude suhtes kui ka pensionireservi kiire vähenemise suhtes. Samal õhtul ETV-le intervjuud andes ütlesite, et vajadusel maksate pensione kas või laenurahast. On see mõistlik käitumine?

Olen sel teemal korra nalja visanud. Me võime vabalt ju öelda, et laenu võeti millekski, mille üle ma nalja viskasin, näiteks ministri auto bensiiniks. Osa inimesi ei saanud naljast aru, mida ma teadsin ette. Samamoodi võime öelda, et pensione makstakse ainult maksudest. Ei ole ammu enam nii, et pensione makstakse ainult sotsiaalmaksust. Pensione makstakse sellest rahast, mis laekub riigile erinevatest vahenditest.

Miks Te neist pensionidest nii kramplikult kinni hoiate, pensionärid pole ju isegi mitte teie sihtgrupp valijate hulgas?

Kramplikult… Kui peaminister on öelnud, siis see on lubadus, mis teemal ma ei tahaks spekuleerida. Väikesed tulud on viimased, mida tahetakse kriisi ajal vähendada. See on sisetarbimise küsimus, sotsiaalkaitse küsimus.

Kui nüüd oktoobris tagasi vaadata, siis kas praegu paistab aprillis pensionide tõstmine endiselt mõistlik mõte?

Kas oli mõistlik või mitte… Mina kuulusin nende hulka, kes selle üle ägedalt vaidlesid.

Kumba poolt Te esindasite?

Mina vaidlesin kindlalt 14protsendilisele tõusule vastu. 5protsendilisega ma leppisin kui poliitilise kompromissiga. Sest kes meil valitsuses tol korral olid? Meil olid sotsid seal.

Mida arvate väitest, et rasked otsused järgmise aasta riigieelarve kohta tehakse pärast valimisi ja praegu on riigikogule esitatud eelarveprojekt vaid sellepärast, et seadus nõuab selle esitamist 30. septembriks.

Minu käest ei tule sellist eelarvet, mis on valet täis. See on aus eelarve, mitte iga kord pole olnud iga kroon nii aus.

Hetkel kuum