Bernanke: Hiina tarbima, USA säästma!

19. oktoober 2009, 22:13

Aasia riigid paistavad maailmamajanduse uut
tõusu juhtivat, kuid peavad nüüd keskenduma tarbijate tarbima-sundimisele, samas
kui USA tarbijad peaksid pigem kasvatama sääste, rääkis Föderaalreservi juht Ben
Bernanke täna konverentsil Santa Barbaras.

Bernanke kinnitas, et kõik märgid näitavad tugevat tõusu Aasia riikides, pärast muljetavaldavat 9protsendilist tõusu teises kvartalis. „Praegusel juhul, kuigi riskid majandusele ei kao kuhugi, paistab Aasia majanduste paranemist juhtivat,“ täheldas Fedi juht.

Teiste riskide seas tõi Bernanke välja tasakaalutuse, kus Aasia on majanduse kasvamisel liialt palju lootnud ekspordile, samas kui USA on liiga tugeva toetuspunkti asetanud tarbimisele.

„Et saavutada rohkem tasakaalustatud ja jätkuv majanduskasv ning et vähendada riske finantsstabiilsusele, peame vältima igavesti kasvavaid ja mittepüsivaid kõrvalekaldeid kaubavahetuses ja kapitalivoogudes,“ lausus Bernanke.

Tarbimine USAs ja teistes arenenud riikides on kriisi tõttu kõvasti langenud ning viinud USA jooksevkonto defitsiidi teises kvartalis vähem kui 3 protsendile koguproduktist, võrreldes 5 protsendiga aastal 2008. Ka globaalse majandusliku olukorra taastudes tuleks neid tasakaalutuspunkte meeles pidada, sest nad kipuvad end uuesti kehtestama.

Eriti kutsus Bernanake üles ameeriklasi oma sääste kasvatama.

Samuti tervitaks Bernanke Aasia riikide valuutade suuremat kõikumisvabadust, mis annaks ka teistele riikidele peale Hiina võimaluse heaks ekspordivooks. Hiina pole seni tuntavalt vastu tulnud USA ja teiste riikide palvetele oma valuuta tugevdamiseks, sest see muudaks ta kaubad teistele riikidele kohe kallimaks ning võiks ekspordile kehvasti mõjuda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. October 2009, 22:13
Otsi:

Ava täpsem otsing