Aivar Hundimägi • 19. oktoober 2009 kell 21:00

Kas Ansip peaks tagasi astuma?

Pühapäevased valimised olid Edgar Savisaare ja Keskerakonna suur võit ning kõigi teiste erakondade suur kaotus, ükskõik, kuidas kaotajad tulemusi tõlgendavad.

Eile hommikul Vikerraadios valimistulemusi kommenteerinud Rein Veidemann oli arvamusel, et Savisaare ligi 39 000 häält tähendab seda, et peaminister Andrus Ansip peab astuma tagasi ning Keskerakond peab tulema võimule ka kogu riigis.

Selle seisukoha toeks räägib tõik, et Keskerakond kogus üksi rohkem hääli kui Reformierakond ja IRL kahekesi kokku.

Kui pärast europarlamendi valimisi ütles Ansip, et kaks valitsusliidu erakonda said suurema toetuse võrreldes opositsiooniga, siis praegu on selge, et valitsusliidu ja neid võimul hoidvate roheliste toetus on väiksem kui riigikogu opositsioonil.

Ilmselt üritavad Reform ja IRL teha nägu, et tegemist oli kohalike valimistega ning Keskerakond oli edukas just Tallinnas, mistõttu pole Ansipi valitsuse lahkumine õige.

Kui aga vaadata valimistulemust, on see umbusaldus ka praegusele valitsusliidule. Emotsionaalselt ma muidugi ei soovi Reformierakonna ja IRLi võimult lahkumist, pean seda riigile väga halvaks lahenduseks. Samas meie demokraatia arengule tuleks kasuks, kui Ansipi valitsus lahkuks. Seda muidugi eeldusel, et tulevikus järgiksid ka teised erakonna sama praktikat.

Hetkel kuum