Mobiiliga rääkija ei märka klouni üherattalisel jalgrattal

20. oktoober 2009, 19:36

Mobiiltelefoniga rääkimine kõndimise ajal
nõuab niipalju tähelepanu, et inimesed ei märka üherattalisel jalgrattal sõitvat
klouni, leiti uues uurimuses.

Uurimuses olid katsealusteks ülikoolilinnakus jalutavad tudengid, kes möödusid väljakul üherattalisega sõitvast klounist. Lisaks tähelepanu hajumisele leiti uurimuses veel, et mobiiliga rääkides kõnnivad inimesed aeglasemalt, kirjutas LiveScience.

Teadlased vaatlesid umbes 200 uurimusest teadmatut inimest üle ülikoolilinnaku keskväljaku jalutamas. Uurimuse esimeses osas mõõdeti jalutajate kiirust. Leiti, et mobiiliga rääkivad inimesed kõnnivad aeglasemalt kui ilma mobiilita inimesed, paarikaupa jalutavad inimesed või iPodi kuulavad inimesed. Mobiiliga rääkijatel võttis väljaku ületamine aega keskmiselt 83 sekundit, teistel aga umbes 75 sekundit.

Uurimuse teises pooles küsitlesid vaatlejad 150 tudengit, kes väljakut ületades möödusid üherattalise jalgrattaga sõitvast klounist. Jalutajatelt küsiti, kas nad märkasid midagi ebatavalist, ja neilt, kes ei olnud märganud, küsiti täpsemalt üherattalisel sõitva klouni kohta. Ka otsesele küsimusele vastates selgus, et mobiiliga rääkijad märkasid klouni kaks korda väiksema tõenäosusega kui muusikat kuulavad inimesed või inimesed, kes üldse mingeid seadmeid ei kasutanud. Kõige suurema tõenäosusega nägid klouni paarikaupa jalutanud inimesed.

"Seega pole probleemiks mitte vestlus ega elektroonikaseadme kasutamine,” ütles uurimuse esimene autor Ira Hyman. “Probleemiks on just telefonivestlus.”

Ta spekuleerib, et kellegagi otse rääkides muudetakse vestlust vastavalt keskkonnale, milles viibitakse, seega saavad mõlemad märgata vaatevälja ilmuvat klouni. “Telefonivestluse korral on see raskem,” ütles Hyman.

Ta lisas: “Ma arvan, et lisaks on telefonivestluse pidamine keerulisem ülesanne, mis nõuab suuremat pingutust. Raskem on oma vestluskaaslast mõista, raskem on ajastust sättida. See on keeruline ülesanne.”

Uurimus avaldatakse ajakirja Applied Cognitive Psychology detsembrinumbris.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. October 2009, 20:42
Otsi:

Ava täpsem otsing