Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Kadarbiku talus aetakse piiritust
"Praegu seisab ka katsetootmine ning seadmete jätkuv häälestamine, sest oleme keskendunud sügiskoristusele," ütles Kadarbiku talu perepoeg, köögiviljakasvatuse ja piiritusetootmise eest vastutav Ville Pak. "Novembrist tahame hakata aga täiega tootma. Loodame kolme-nelja kuuga toota 300-400 tonni piiritust."
Paki sõnul on nende talu Eestis ainus, kes suhkrupeeti kasvatab, ning tänavusest saagist peaks jätkuma tooret piirituse tootmiseks neljaks kuuks. Liitri 96,5kraadise piirituse saamiseks kulub 7-8 kg suhkrupeeti.
Tipptehnoloogiaga varustatud piiritusetehas valmis Saue vallas Ääsmäel mullu novembris, kuid piirituse tootmisega alustati alles tänavu 11. mail, mil Kadarbiku talu sai maksu- ja tolliametilt aktsiisilao loa.
Paki andmeil läks piiritusetehas, mille sisseseade pärineb Hispaaniast, maksma 20 miljonit krooni. Tehase maksimumvõimsus on 130-140 tonni piiritust kuus.
"Piiritusetehase käivitamine sattus võibolla natuke valele ajale, õigem oleks olnud seda teha aasta-kaks varem," tõdes Pak. "Finantskriis tabas ka meid valusalt ja seetõttu on rahapuudusel jäänud projekti juures veel üht-teist teha," lisas ta.
Nii on vaja muretseda lisaseadmeid tootmisprotsessi esimesse otsa, et tehas võiks tulevikus hakata piiritust ajama ka teraviljast. See tagaks aastaringse tootmise, täpsustas Pak ja lisas, et kui nad kolm aastat tagasi tehast plaanima hakkasid, olid teravilja maailmaturu hinnad laes ja seetõttu valiti toormeks suhkrupeet.
"Kui peaks praegu piiritusetehase projektiga alustama, siis planeeriks tooraineks muidugi vaid teravilja," märkis ta.
Kui seni on Kadarbiku talu tootnud piiritust väikestes kogustes peamiselt apteekide ja teiste tervishoiuasutuste tarbeks, siis mahukama tootmise korral loodetakse koostööd hakata tegema mõne alkohoolsete jookide tootjaga.
"Üks tee oleks tulevikus hakata ise mingeid alkohoolseid jooke valmistama," ütles Pak. "Kui aga mõni suurtootja tahab meid oma hõlma alla, siis meie oleme valmis," lisas ta.
Oleme Kadarbiku taluga suhelnud ja jälgime huviga nende tegemisi. Kui nende joogipiirituse kvaliteet vastab Euroopa Liidus ja Eestis kehtestatud nõuetele ja nende toode meile sobib, siis ei ole midagi muud, kui hinnas kokku leppida. Aga kvaliteedi tagamine nõuab palju aega ja hoolt.
Seega pall ei ole praegu meie käes, vaid pigem Kadarbiku talu käes. Nad peavad oma tehnoloogiat veel arendama. Neil on käia veel pikk tee, et jõuda stabiilsuseni, mida toiduainetööstused soovivad.
Kindlasti ei lülita me kogu oma tootmist ümber peedipiiritusele. Ilmselt hakkaksime proovima mingi täiesti eraldiseisva tootega, sest peedipiirituse lõhn ja maitse on tuntavalt erinev teraviljapiiritusest, mida praegu kasutame. Ostame teraviljapiiritust paarilt suurelt tootjalt Euroopa Liidus ja ka Ühendriikidest.
Igal juhul on Kadarbiku talu teinud väga julge sammu. Piiritus nagu paljud teised kaubad on maailmaturu kaup ja sellisel kaubal on väga oluline hinna ja kvaliteedi suhe. Väikesele tootjale on see suur väljakutse suuta teha hea kvaliteediga toodet ja samal ajal pakkuda ka mõistlikku hinda.