Põhjamaade tervishoiukulud 6-7 korda korda kõrgemad kui Baltimaades

21. oktoober 2009, 19:09

Põhjamaades ja Balti riikides rahastatakse
tervishoiukulusid peamiselt avaliku sektori poolt, kuid Balti riikides on
erakulutuste osakaal tunduvalt suurem kui Põhjamaades, selgus tervishoiu
rahastamise andmete analüüsist.


Põhjamaade Meditsiinistatistika Komitee (NOMESCO) ja Balti riikide koostööna on valminud tervisestatistika kogumik „Nordic/Baltic Health Statistics 2006“, mille Eestipoolne koostööpartner oli Tervise Arengu Instituudi (TAI) tervisestatistika osakond, teatas TAI.
„Samuti paistavad Põhjamaad silma sellega, et tervishoiukulud ühe inimese kohta on 6-7 korda kõrgemad kui Baltimaades,“ lausus TAI tervisestatistika osakonna juhataja Natalja Jedomskihh-Eigo. „Samas, Balti riikide võrdluses on Eesti erakulutuste osakaal võrreldes Läti ja Leeduga kõige väiksem ja kulutused ühe elaniku kohta kõige suuremad.“
Natalja Jedomskihh-Eigo sõnul on peamine erinevus Põhjamaade ja Balti riikide vahel kindlasti keskmise eluea pikkus. Kuigi pärast 1995. aastat on nii Eestis kui Lätis toimunud keskmise eluea märkimisväärne pikenemine, oli keskmine eluiga Islandil 2006. aastal meestel umbes 12 aastat ja naistel 4,5 aastat pikem kui Eestis. „Teine Balti riikide eripära on keskmise eluea sooline ebavõrdsus, mis moodustab keskmiselt 11 aastat. Põhjamaades on vahe meeste ja naiste keskmises elueas poole väiksem,“ lisas juhataja.
Kogumik esitab võrreldavat tervisestatistikat Põhjamaade, Eesti, Läti ja Leedu kohta. Peale andmetabelite ja jooniste aastatest 1995, 2000, 2005 ja 2006 leiab kogumikust lühiülevaate riikide tervishoiu korraldusest ja rahastamisest, mis aitavad paremini mõista erinevusi esitatud andmetes. Peatükkide kokkuvõtted võrdlevad riikide rahvastikku, tervisenäitajaid ja surmapõhjuseid, tervishoiuteenuste kasutamist ja tervishoiuressursse.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. October 2009, 19:09
Otsi:

Ava täpsem otsing