Lembit Tampere: tagame Arco Vara likviidsust

Enn Tosso 22. oktoober 2009, 00:00

"Kasum on arvamus, sularaha on tõsiasi," märkis ta. "Kindlasti oli see õnnestunud tehing, kolmveerand aastat tagasi poleks see olnud võimalik," lisas Tampere. Arco Vara juht selgitas, et kui ettevõttel pole likviidsust, ei ole võimalik pankadega rääkida, seetõttu paigutatakse saadud raha puhvrisse ning ei investeerita kuhugi.

Tehing ei tulnud Tampere sõnul kergelt. "See on märk sellest, et on olemas inimesi, kes tõusevad püsti ning on valmis raha investeerima," märkis ta ning lisas, et see tähistab ka turusituatsiooni muutust. Küsimusele, kas müügiga paranevas turusituatsioonis ei kiirustatud, vastas Tampere eitavalt. "Seal, kus on müügihind, seal ongi turg," sõnas ta.

Objektide valikut põhjendas Arco Vara juht sellega, et nende arendustega ei saanud kiiresti edasi minna, kuna tegu oli ühisettevõtetega ning puudusid detailplaneeringud.

Arco Vara müüs eile osalused Tallinna Olümpiaspordikeskuse ASis, Floriston Grupp OÜs ja Arco Ärikeskuse OÜs Marcel Vichmanni ja Olav Miiliga seotud äriühinguile 172 miljoni krooni eest.

Sellest 55 miljonit on ostu-müügi eest tasutav summa ja 117 miljoni eest antakse üle olemasolevaid nõudeid müüdavate ettevõtte vastu. Tehingu kogukahjum on 150 miljonit krooni.

Kui Tallinna Olümpiaspordikeskuses ja Arco Ärikeskuses müüs Arco Vara kogu osaluse, siis Floriston Grupis müüdi 75% ehk Arco Varal säilib seal 12,5% suurune osa.

LHV analüütiku Kristo Oidermaa sõnul on osaluste müügiga seotud börsiteatest keeruline positiivset leida. "Praegused osalused müüakse maha korraliku kahjumiga, mis näitab, et poolaasta seisuga oli Arco Vara bilansis veel palju õhku. Seega tekitab antud projektide müük pigem ootuse, et aasta lõpus hinnatakse allapoole veel teisigi arendusprojekte," märkis ta.

Oidermaa sõnul on selge, et Arco Varal oli liiga vähe likviidseid vahendeid, et suuremate arendustega alustada. "Kuid müügitehingust saadav 55 miljonit krooni ei ole just väga suur summa," viitas Oidermaa vaid kergele likviidsuspositsiooni paranemisele.

"Kuna peale kohustuste vähenes ka omakapital, siis Arco Vara grupi laenukoormus püsib jätkuvalt väga kõrge ning kogu grupi riskid on kõrged," lisas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing