Katre Pilvinski • 22. oktoober 2009 kell 21:00

Rahvaliit jäi peeglite eest 150 000 kr võlgu

OÜ DAN Direct osaniku Anu Linnase sõnul on erakonna peasekretär Tarvo Sarmet seisukohal, et tühja neist väikeettevõtjatest, praegu on peaasi hoolitseda erakonna enda jätkusuutlikkuse eest.

Rahvaliit oli augustis kätte saadud reklaamtoodete eest võlgu 174 000 krooni ja DAN Direct andis võlale kiirmenetlusega ametliku käigu. Kui aga paberid juba valmis ja kohtusse saadetud olid, maksis partei 20 000 krooni ära.

Linnas ütles, et kohtus neljapäeval Rahvaliidu esindajatega ning erakond soovib olukorda lahendada. "Nende pakkumine oli, et nad tasuvad võla kuue kuu jooksul maksegraafiku alusel," kinnitas ta.

"Olen huvitatud sellest, et saaks rahalise poole liikuma, mitte sellest, et lõputult kohtu vahet käia," lisas Linnas.

Reklaamifirma juhi sõnul on ta kauba tarnijale maksnud kolmveerandi summast oma isiklikust rahast ära. "Minu koostööpartner ei pea kannatama selle pärast, et minu tellija on meid alt vedanud," põhjendas ta.

Rahvaliidu teatel neil kirjalikku lepingut polegi. Maksame firmale OÜ DAN Direct reaalselt kasutatud kauba eest, kommenteeris erakonna peasekretär Tarvo Sarmet.

Tema sõnul ulatub taskupeeglite tellimus reklaamifirmalt aastasse 2007. "Rahvaliidu eelmised juhid olid väidetavalt selle kauba tellinud, aga selle kohta ühtegi lepingut ei ole. See tähendab, et otsest kohustust seda kaupa meil saada ja kinni maksta kirjalikult fikseeritud ei ole," lisas ta.

"Tõepoolest, selle kauba nad augustis kohale tõid ja üle andsid, kuid me oleme neile öelnud, et me tahame vähemalt poolest kaubast loobuda, kuna kaup telliti aastal 2007," ütles Sarmet. Erakond maksab ikkagi ainult selle eest, mis on reaalselt ära kasutatud, märkis ta.

Rahvaliit soovis kasutada peegleid Euroopa Parlamendi valimiskampaanias. "Firma jõudis kaubaga meie juurde alles augustis, mis tähendab, et ühed väga olulised valimised olid juba möödas. Ühe osa me neist peeglitest kohalike valimiste ajal laiali ka jagasime," sõnas Sarmet.

Peasekretär põhjendas kuuekuulist maksegraafikut valimistega kaasnevate suurte kuludega. "Kuna erakondadele laekub raha riigi eelarvest igakuiselt, mitte korraga, siis see on likviidsusega mängimine. Mitte korraga maksta, vaid jaotada kulud järgmise aasta peale, kui valimisi pole ja kulud on väiksemad," selgitas ta.

Hetkel kuum